Bazı aminoasitlerin difüzyon katsayılarının belirlenmesi
Determination of diffusion coefficients of some aminoacids
- Tez No: 169098
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon katsayısı, diyafram hücresi, aminoasitler, kütle aktarımı, Diffusion coefficients, diaphragm cell, aminoacids, mass transfer
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
BAZI AMİNOASİTLERİN DİFÜZYON KATSAYILARININ BELİRLENMESİ Temel Naci Karslı ÖZ Bu tezin amacı, diyafram hücresi tekniğinin gözenek karakteristikleri kesin olarak bilinen membranlarla birlikte kullanılarak bazı aminoasitlerin sıvı ortamlarda difüzyon katsayılarının tespit edilmesidir. Bu amaçla kullanılan diyafram hücresi iyi karıştırılan eşit hacimli iki bölme ve bu bölmeleri birbirinden ayıran gözenek karakteristikleri tam olarak bilinen 'track-etched'(eş gözenekli) membrandan oluşmaktadır. Bu sistemlerde track-etched membranların kullanılması, düzensiz gözenek yapısına sahip membranlara göre difüzyon katsayısının hesaplanmasında avantaj sağlamaktadır. Bu çalışmada glisin, L-prolin, L- fenilalanin, L-lösin, L-histidin ve L-tirozin aminoasitleri kullanılmıştır. Bu aminoasitlerin pH=5 tamponundaki sulu çözeltileri hazırlanmış ve diyafram hücresinde track - etched membranlardan aktarımları incelenmiştir. Deneylerde elde edilen sonuçlar aminoasitlerin UV bölgede absorbans verme özelliklerinden yararlanılarak spektrofotometrik olarak tespit edilmiştir. Deney sonuçlarından difüzyon katsayılarının hesaplanması için Robinson - Stokes (1959) tarafından geliştirilen eşitlikten (2.89) yararlanılmıştır. Track - etched membranlarda, difüzyonun gerçekleştiği etkin alan ve uzunluk tam olarak bilindiği için hücre sabiti kolaylıkla tespit edilmekte ve bu da hem deney süresinin kısalmasını hem de yapılan deneylerin azalmasını sağlamaktadır. Deneylerde kullanılan aminoasitler için elde edilen difüzyon katsayıları, literatür değerleri ile karşılaştırılmıştır ve elde edilen sonuçların literatür değerlerine oldukça yakın olduğu görülmüştür. Bu tezde elde edilen difüzyon katsayıları eski çalışmalarda elde edilen değerlere nazaran son zamanlarda yapılan çalışmalarda elde edilen değerlere daha yakındır. Bu da teknolojinin gelişmesinin deney sistemlerine yansımasıyla elde edilen sonuçların daha da güvenilir olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak diyafram hücresiyle gözenek karakteristikleri tam olarak belli olan membranların kullanılması bu yöntemin etkinliğini artırmaktadır. Böylece aminoasitlerin difüzyon katsayıları kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde elde edilebilmektedir. Çalışmada difüzyon katsayıları *10"5 cm2/s olarak sırasıyla, Dgnsin= 1,01, DL-Proiin= 0,942, DL-feniiaianin= 0,740, DL.iösin= 0,806, DL.histidin= 0,730, DL-tirozin= 0,938 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF DIFFUSION COEFFICIENTS OF SOME AMINOACIDS Temel Naci Karslı ABSTRACT The purpose of this thesis was to determine the diffusion coefficients of aminoacids in aqueous solutions by using Diaphragm Cell Method with well- defined porous membrane. Diaphragm celi that used for this purpose was consisted of two well-stirred chambers with the same volume that were seperated with a track-etched membrane having well defined pore characteristics. Using track-etched membranes in this system has advantages for estimation of diffusion coefficients according to using irregular porous membranes. In this study, glycine, L-proline, L- phenylalanine, L- leucine, l_:histidine and L-tyrosine were used for diffusion experiments. Aqueous solutions of this aminoacids were prepared at buffer pH=5 and diffusion experimets carried out in diaphragm cell. Experimental results of aminoacids were determined as spectrophotometrically by benefiting from their giving UV absorption features. Equation (2.89) that was developed by Robinson and Stokes (1959) was used for determination of diffusion coefficients from enperimental results. Because the effective area and effective lenght of track- etched membrane were known well, the cell constant can be determined easily and that speeds up to reach result and diminish experimental working. The diffusion coefficients of aminoacids that determined in experiments were compared with literature values and was be seen that experimental and literature values are very similar. Diffusion coefficients of aminoacids that determined in this study is more similar to last time values than former values. This shows us that effects of developing technology on experimental set-up makes experimental results more reliable. As a result, using membrane that has well-defined pore characteristics with diaphragm cell, increases activity of diaphragm cell method. In this way, diffusion coefficients of aminoacids can be determined easiliy and confidently. In this study, diffusion coefficients of aminoacids estimated as *10"5 Cm /S, Dg|ycine= 1,01, DL-proline11 0,942, Di_-phenylalanine= 0,740, DL-|eucine= 0,806, D|_- histidine= 0,730, DL-tyrosine= 0,938, respectively.