İzmir'in yangın bölgesinde 1922-1965 yılları arasında yaşayan mekansal değişim ve dönüşümlerin konut bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of the changes and transformation in the fire region of İzmir emerged during 1922-1965 within the context of dwelling
  1. Tez No: 169137
  2. Yazar: SIDIKA İĞCİ ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN TÜMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir, Yangın Bölgesi, Temsili Mekan, Değişim/Dönüşüm, Kent Morfolojisi, Konut Tipolojisi, Sirkülasyon Mekanı, Kamusal Mekan/Özel Mekan, Mekansal Ayrışma/Mekansal Mahremiyet, Izmir, Fire Region, Representative Space, Change/Transformation, Urban Morphology, Circulation Space, Public Space/Private Space, Spatial Segregation/Spatial Privacy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 360
Özet
ÖZET Yangın bölgesinde Cumhuriyet döneminde inşa edilen konutlar, geniş bir perspektifte ve geniş bir yapı arşivi üzerinden irdelenmesi gereken, mimari olduğu kadar toplumsal, sosyal ve ekonomik bir değeri tanımlamaktadırlar. Araştırmanın ana hedefi, 1922 yangınıyla ortaya çıkan geniş kent parçasının, Cumhuriyetin benimsemiş olduğu temel ideolojiler çerçevesinde, yeniden yapılandırılmasıyla üretilen konut örneklerinin, 1965 'lere kadar gösterdiği değişim ve dönüşümlerin sorgulanmasıdır. Konutlara ait envanterin oluşturulmasında, örneklerin sayısal çokluğu nedeniyle tipoloji ve morfoloji gibi bütünü alt sınıflara ayırmada kolaylık sağlayan yöntemlerle çalışılmıştır. İncelenen konutlardaki değişim ve dönüşümlerin anlaşılabilmesi için öncelikle alanın morfolojik özellikleri irdelenmiştir. Bu anlamda tezin iki farklı kategoride ele alındığı söylenebilir. Bunlardan ilki parsel/ada/yol ilişkilerini belirleyen imar planlan ile bu planlar çerçevesinde oluşan kentsel mekana ilişkin morfolojik irdelemeleri içeren kentsel ölçektir. İkincisi ise boyutları kentsel ölçekteki kararlarla belirlenen parsellerde inşa edilen konutlardaki tipolojik irdelemeleri içeren mimari ölçektir. Mimari ölçekteki analizler Alsancak ve Kahramanlar' da birbirinden farklı tiplerde konutlar üretildiğini göstermektedir. Burada konutlar tipolojik süreklilik açısından irdelendiğinde, Alsancak'taki konutlarda tüm süreç boyunca tipolojik sürekliliğinin daha az, Kahramanlar'dakinde ise daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Dwellings built in the fire region during the Republican period define an architectural, social and economical value which should be scrutinized in a wider perspective with a comprehensive dwelling archive. The major objective of the research is to examine the changes and transformations experienced until 1965 in the dwelling samples, which have been produced via the restructuring of the wide urban land appeared following the fire in 1922, within the framework of the basic ideologies of the Republican period. Due to the considerable amount of samples in the study area, several methods such as typology and morphology that facilitated the classification of the entire area into sub-groups have been utilized during the development of the dwelling inventory. The morphological characteristics of the area have to be examined initially for the comprehension of changes and transformations in the dwellings analyzed. In this sense, it is possible to mention that the thesis has been considered in two different categories. The first one of them is the urban scale that includes development plans which determine plot/building block/street relations and the morphological discussions of the urban space emerging within the context of these plans. The second category is the architectural scale that includes the typological discussions of the dwellings constructed in the plots whose dimensions have been identified by the decisions taken in urban scale. Analyses in architectural scale display that dwellings in various types have been built in Alsancak and Kahramanlar districts. When the dwellings were examined in terms of the typological continuity, it has been found that this continuity is rather less in dwellings existing in Alsancak district and more in the ones existing in Kahramanlar district.