Klasik gulet formundaki teknelerin yapısal özelliklerinin iyileştirilmesi
Optimization of the structural design gulet form wooden boat's
  1. Tez No: 169156
  2. Yazar: REFİK ALP TEKORAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKDENİZ NEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gulet, ağaç malzeme, laminasyon tekniği, kontrplak, korozyon, Afrika Maunu, Gulet, lamineted wood, corresion, afiican mahogany
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışma Türkiye'de özellikle“Bodrum tipi”olarak adlandırılan ve ülkemiz yat inşa sektöründe önemli bir yer tutan Akdeniz bölgesinin klasik tekne formu olan gulet formunun yapısal özelliklerini iyileştirmeye yönelik deneysel çalışmalar içermektedir. Özellikle günümüzde Türkiye'de inşa edilen ağaç teknelerde katmanlama tekniğinin yapımın fiziksel ve mekanik özelliklere etkisi tartışılmaktadır. Elde edilen sonuçlanıl ağaç tekne imalat sektörüne malzemenin davranışları ile ilgili bilgi vermesinin yanısıra alternatif imalat yöntemi olan lamine ahşap tekne üretimi ile ilgili de sektörü bilgilendirme amacı taşımaktadır. Çalışmada denizel çevrede, dolayısı ile korozif ortamda, çalışan ağacın bu çevreye verdiği tepki ve tepkisinin mekanik ve fiziksel özelliklere etkisi de incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Especially traditional wooden boats, called 'gulet' are very common in the Turkish boat building market. Gulet' s are constructed in two different methods, which are the conventional and advanced modern lamination. hi this study lamination method has been investigated. Tests has been performed to analyze mechanical and physical properties of laminated structure with different numbers of the layers. The aim of this study is to get the engineering properties of the laminated woods to the direct use of the designers. Today, the designer has to deal with higher structural loads and/or increasingly lighter structures. More accurate calculations are made with smaller margins of error or lesser factors of safety. What has made those lighter structures available is the use of advanced lamination technology for the wooden boats.