Konfeksiyon sektöründe markalaşma
Brand-making in apparel manufacturing
- Tez No: 169175
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSEREN KURUMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Marka, markalaşma, tekstil, hazır giyim, marka yaratım. iv, Brand, branding, textile, ready wear, brand creating
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE MARKALAŞMA ÖZ Hazır giyim sektör üreticileri önce iç pazara yönelik üretim yapmış, iç pazar yolları tıkanınca ihracata yönelmişlerdir. Sektör üreticileri yurt dışındaki Adidas, Nike ve Diesel gibi markaların ihracatçısı konumunda olduklarından kar oranlan % 10'ları bulmamaktadır. Bununla birlikte ucuz işçilik avantajının da uzun süre korunamayacağı çok açıktır. Sektörün uluslar arası alanda başarılı olabilecek markalara ihtiyacı vardır. 2005 yılı itibariyle kotaların kalkması Türk tekstil ve hazır giyim sektöründe markalaşmaya olan ihtiyacı daha can alıcı bir şekilde ortaya çıkarmıştır. Çalışmada bu ihtiyaçtan hareket edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde her sektör için benzer anlamlara sahip olan marka kavramı üzerinde durulmuş, ikinci bölümde marka elemanları tanıtılmış ve marka yaratım çalışmaları sistematik bir şekilde aktarılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde hazır giyim sektörünün kendine has özellikleri üzerinde durulmuş, dördüncü bölümde markalaşma konusunda yapılan çalışmalar aktarılmış ve beşinci bölümde markalaşma örnekleri sunulmuştur. Tezin son bölümünde Türk hazır giyim sektörünün yapısı nedeniyle EGS Holding sistemine benzer bir sistemin markalaşma stratejisi olarak kullanılabileceği öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
BRAND-MAKING IN APPERAL MANUFACTURING At first Turkish ready wear manufacturers had produced for the domestic market but when this market's capacity reach the satisfaction point they turned towards the export markets. So far producers have been garment suppliers for the international brands like Adidas, Nike, Diesel and so on. As garment suppliers, the ratio of profit could not be more than 10%. Besides this the advantages of the cheaper workmanship are gradually dimishing. Industry needs brands which could be successful in international area. The quotas no longer existed after 2005 and this made branding more significant for the Turkish textile and ready wear industry. This study is carried out because of the significance of branding. In the first section of the study brand concepts which have similar meanings in all industries are explained and in the second section brand's components are introduced and brand creating progress is analized systematically. In the third section of the study the characteristics which are unique for the ready wear industry are explained. In the fourth section previous studies which was carried out about branding are interpreted and in the fifth section brand examples are given. In the last section of the study a system which works like the EGS Holding company's system is suggested as a branding strategy because of the current structure of the Turkish ready wear industry.