Physicochemical treatment of cheese whey effluent
Peyniraltı suyunun fizikokimyasal arıtımı
- Tez No: 169176
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İleri arıtma, peyniraltı suyu, kimyasal antma, tam arıtma, yüksek kirlilikteki atıksular, fiziksel antma. vıı
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
PEYNIRALTI SUYUNUN FİZIKOKIMYASAL ARITÎMÎÖZETBu çalışmanın amacı, dört farklı mandıradan gelen peyniraltı suyunun karakterizasyonunu ve antılabilirliğini incelenmesidir. Antılabilirlik çalışmaları kapsamında farklı numunelerle değişik arıtma yöntemleri denenmiştir. Peyniraltı suyunun karakterizasyonun değişken olmasına bağlı olarak farklı numunelerin arıtma verimleri farklılık göstermektedir. Deneysel çalışmaların ilk kısmında kimyasal koagulasyon denemeleri yapılmıştır. Ham peyniraltı suyuna koagulant olarak FeCls, alum, karboksi metil selüloz (CMC), çitosan, FeS04 ve kireç kullanılmıştır. Kimyasal koagulasyon mandıra atıksulan için yaygın bir yöntemdir, ancak peyniraltı suyu için yeni bir yöntemdir. Özellikle çitosan ve CMC peyniraltı suyunun arıtımında ilk kez kullanılmaktadır. Peyniraltı suyunun kimyasal arıtımında çitosan ve FeCİ3 kombinasyonu % 59 kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) giderim verimi ile en etkili yöntem olmuştur. Deneysel çalışmaların ikinci kısmında ileri arıtılabilirlik çalışmaları yapılmıştır. İleri arıtma deneylerinde mikrofiltrasyon (MF) ve ultrafiltrasyon (UF) membranlan kullanılmıştır. MF deneylerinden önce, fiziksel ve kimyasal arıtma yöntemleri ön arıtma olarak uygulanmıştır. MF deneylerinde ayrıca seyreltilmiş bir peyniraltı suyu numunesi kullanılmıştır. MF deneylerinin ilk kısmında, fiziksel ön arıtım yöntemleri olarak bir kartuş filtre ve dört farklı filtre bezi kullanılmıştır. Kartuş filtre ve filtre bezleri ile % 29 KOİ giderim verimi elde edilmiştir. Atıksu, kartuş filtre ve dört filtre bezinden sonra MF membranından geçirilmiştir. Fiziksel ön arıtım ve MF kombinasyonunda kümülatif KOİ giderim verimi % 54'tür. MF çalışmalarının ikinci kısmında, ham peyniraltı suyuna kimyasal ve fiziksel ön arıtım yöntemleri uygulanmıştır. Kimyasal ön arıtım çalışmalarında, kimyasal vıkoagulasyon deneylerindeki en etkili koagulantlar (çitosan ve FeCİ3 kombinasyonu) kullanılmıştır. Kimyasal ön arıtımdan sonra, atıksu MF membramna girmeden önce kaöıif^ltredenj.îeJîlfte-bezkrinden^eeMlffl^ anıım ve MF membranımn kombinasyonunda, kümülatif KOİ giderim verimi 65 % olarak belirlenmiştir. Kimyasal ve fiziksel ön arıtılmış peyniraltı suyu ile yapılan MF çalışmalarında gereken çıkış KOÎ konsantrasyonu sağlanamasa da, askıda katı madde (AKM) ve yağ gres giderim verimleri % 90 'm üzerindedir. AKM konsantrasyonu kanalizasyona veya alıcı ortama deşarj standartlarını sağlamaktadır. MF deneylerinin üçüncü kısmında 4 no'lu numune mandıra atıksuyu ve saf su ile karıştırılmıştır. Mandıra atıksuyu 4 no'lu numune ile aynı mandıradan alınmıştır. 4 no'lu numune saf su ile 1/20 seyreltilmiş, mandıra atıksuyu ise saf su ile 1/3 seyreltilmiş ve bu seyreltilmiş sular“karıştırılmış numuneyi”oluşturmak için karıştırılmıştır. Seyreltmeden sonra KOİ konsantrasyonu 67 200 mg/l'den 3 080 mg/l'ye düşmüş ve MF çalışmaları peyniraltı suyuna göre daha düşük KOİ konsantrasyonu ile yapılmıştır. MF'nin çıkışında KOİ giderim verimi % 13 olmuştur. Fiziksel ön arıtım diğer arıtım yöntemlerinden daha ucuz olduğu için; MF membranmdan sonra, UF membranı fiziksel ön arıtılmış peyniraltı suyuna uygulanmıştır. Kimyasal ön arıtım ve MF ve UF kombinasyonunda, kümülatif KOÎ giderim verimi 66 % olmuştur.
Özet (Çeviri)
PHYSICOCHEMICAL TREATMENT OF CHEESE WHEY EFFLUENT -ABSTİIACT- The aim of this study was to investigate the characterization and treatability of the cheese whey effluent from four different dairies. For the treatability experiments, several unit operations and processes performed using different samples. Due to the variability of cheese whey effluent characteristics, the removal efficiencies of different samples were different. In the first part of this study, chemical precipitation studies were done. FeCİ3, alum, carboxy methyl cellulose (CMC), chitosan, FeS04, and lime were applied to the raw cheese whey effluent. Chemical coagulation was a common method for dairy wastewater but it is a new method for cheese whey effluent. Especially chitosan and CMC were tested for the first time in the treatment of cheese whey effluent. Chitosan and FeCİ3 combination was the most effective method with 59 % chemical oxygen demand (COD) removal efficiency in the chemical treatment of cheese whey effluent. In the second part of the experimental study, advanced treatability experiments were done. At the advanced treatment experiments, microfiltration (MF) and ultrafiltration (UF) membranes were used. Before MF experiments, physical and chemical treatment methods were applied as pretreatment methods. Also a diluted cheese whey sample was used in the MF experiments. In the first part of MF experiments, one cartridge filter and four different filter cloths were used as physical pretreatment methods. Cartridge filter and filter cloths had 29 % COD removal efficiency. After one cartridge filter and four filter cloths, wastewater was passed through MF membrane. At the combination of physical pretreatment and MF, cumulative COD removal efficiency was 54 %. IVIn the second part of MF experiments, chemical and physical pretreatment methods were applied on raw cheese whey effluent in sequence. In the chemical pfetFeatment^xperimerttST^he most^ffeetive^oagulants^rriite^hemical coagulation experiments (chitosan and FeCİ3 combination) were used. After chemical pretreatment, wastewater was sent through cartridge filter and filter cloths before MF membrane. At the combination of chemical and physical pretreatment and MF membrane, cumulative COD removal efficiency was obtained as 65 %. Although MF experiments with cheese whey effluent pretreated by chemically and physically could not achieve the required effluent COD concentration, their suspended solid (SS) and oil & grease removal efficiencies were above 90 %. S S concentration was enough to meet discharge limitations into the sewerage or to the receiving water media. Sample IV was mixed with dairy wastewater and deionized water in the third part of MF experiments. Dairy wastewater was taken from the same dairy with sample İV. Sample rV was diluted 1/20 with deionized water, and dairy wastewater was diluted 1/3 with deionized water, and these diluted waters were mixed to produce“the mixed sample”. After dilution, COD concentration decreased from 67 200 mg/1 to 3 080 mg/1, and MF experiments were done with lower COD concentration according to cheese whey effluent. At the end of MF, COD removal efficiency was obtained as 13 %. Because of pretreatment by physically was cheaper than the other treatment methods; after MF membrane, the UF was applied to the physical pretreated cheese whey effluent. Cumulative COD removal was obtained as 66 % using the combination of physical pretreatment with MF and UF. Keywords; Advanced treatment, cheese whey effluent, chemical treatment, full treatment, high strength wastewaters, physical treatment.