Konfeksiyon işletmelerinin kesimhanelerinde verime dayalı ücret sistemi uygulamaları üzerine bir çalışma
A study of performance-besed payment system, applied on apparel industry's cutting department
  1. Tez No: 169177
  2. Yazar: FATİH DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSEREN KURUMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: apparel industry, cutting, cutting department, labeling, payment system, performance, piece - rate, spreading, time, time measuring, work flow
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
KONFEKSİYON İŞLETMELERİNİN KESİMHANELERİNDE VERİME DAYALI ÜCRET SİSTEMİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ÖZ Konfeksiyon işletmelerinin kesimhanelerinde, sistemin karmaşıklığından dolayı zamana dayalı ücret sistemi uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, konfeksiyon işletmelerinin kesimhanelerinde uygulanan zamana dayalı ücret sisteminin yerine verime dayalı ücret sisteminin uygulanabilirliğini araştırmaktır. Araştırmada örme kumaş konfeksiyonu yapan bir işletmenin kesimhanesi seçilmiştir. Kesimhanedeki makro iş akışı incelendikten sonra verime dayalı ücret sisteminin uygulanacağı beş işlem noktası belirlenmiştir. Bunlar; elle serim, makine ile serim, dik bıçak ile kesim, kesim otomatı ( cutter ) ile kesim ve metolamadır ( etiketlemedir ). İşlem noktalarında, önce mikro iş akışları belirlenmiş sonrada dijital kronometre ile zaman ölçümleri yapılarak ortalama işlem süreleri bulunmuştur. Elde edilen süreler yardımıyla seçilen beş işlem noktasında verime dayalı ücret sistemlerinden akord ücret sistemi kurulmuştur. Araştırma sonucunda görülmüştür ki, kesimhanelerde verime dayalı ücret sisteminin uygulanabilmesi için, altyapının yani zaman ölçümlerinin çok sağlıklı olmasıyla beraber uygulama esnasında sıkı kontrollerin de yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde kesimhanelerde verime dayalı ücret sisteminin yerine zamana dayalı ücret sisteminin uygulanması daha doğru olacaktır. Anahtar sözcükler : akord, etiketleme, iş akışı, kesim, kesimhane, konfeksiyon, metolama, serim, ücret sistemi, verim, zaman, zaman ölçümü. IV
Özet (Çeviri)
A STUDY OF PERFORMANCE - BASED PAYMENT SYSTEM, APPLIED ON APPAREL INDUSTRY'S CUTTING DEPARTMENT ABSTRACT Time - based payment system is applied in apparel industry' s cutting department because of the system' s complexity. The aim of this study is to research probability of carrying out of performance - based payment system on this department rather than time - based payment system. In the research, one of the middle sized firms which produce garment from the knitted fabric was chosen as a sample. After analyzing the cutting department of this firm we define five process points which will be applied performance - based payment system. These process points are fabric spreading with hand and machine, cutting with vertical knife and automatically cutting machine ( cutter ), labeling. On the process points there are several things which have to be done. First, determination of how the operation was done and secondly, calculation of the operation time with the help of a digital chronometer. According to this data the piece - rate payment system was established on these five process points. In conclusion in the cutting departments, if performance - based payment system is wanted to establish, the time measurements must held carefully and truelly. The substructure is become very well. Then, applying is done disciplinely. If these are not done, the performance - based payment system is not applied on apparel industry's cutting department.