Analitik hiyerarşi süreci ile süreç hata türü analizi ve bir uygulaması
The application of the failure mode analysis using analytical hierarchy process
- Tez No: 169206
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİM IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Süreci, Hata Türleri ve Etkileri Analizi, Süreç, Analytical Hierarchy Process, Failure Mode and Effect Analysis, Process
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ANALİTİK HİYERARŞİ SURECİ ELE SÜREÇ HATA TURU ANALİZİ VE BİR UYGULAMASI Pınar Yörür Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Alim IŞIK ÖZET Bu tezde; öncelikle karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) tanıtılmış ve ardından Hata Türü ve Etkileri Analizinin (HTEA) uygulama aşamaları açıklanmıştır. HTEA'nin uygulaması, Kütahya'da bulunan bir mermer fabrikasındaki üretim sürecinde gerçekleştirilmiş ve süreçlerin önceliklendirilmesi AHS yöntemiyle sağlanmıştır. Önceliklendirilen süreçteki hatalar tespit edildikten sonra, hataların etkileri ve nedenleri ortaya çıkarılmış ve tüm hataların Risk Öncelik Göstergesi (RÖG) değerleri hesaplanmıştır. RÖG değerleri yüksek olan hataları en aza indirmek için önerilerde bulunulmuş ve önerilerin uygulanması sonrasında RÖG değerleri tekrar hesaplamıştır. Yapılan çalışma sonucunda, önerilen iyileştirmelerin uygulanması sayesinde süreçteki hatalarla karşılaşma oranlarının azaldığı, dolayısıyla RÖG değerlerinin düştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE APPLICATION OF THE FAILURE MODE ANALYSIS USING ANALYTICAL HIERARCHY PROCESS Pınar Yörür Industrial Engineering, Master's Thesis, 2005 Advisor: Prof. Dr. Alim IŞIK SUMMARY In this study, first of all Analytical Hierachy Process had been introduced as a decision making method and then the application steps of Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) was explained. Failure Mode and Effect Analysis was appliciated on a production process in a marble factory located in Kütahya. While practising, with the help of Analytical Hierachy Process the failures were priortizationed. The failures and effects on the prioritization process was determined and the Risk Priority Indicator was calculated. The treatments were offered for the failures which has high- level Risk Priority Indicator, after that the Risk Priority Indicator was caluculated again and it is sawn that; the failures after the treatment occurs rarely and Risk Priority Indicator was decreased.