Çelik takviyeli alüminyum kompozit üretimi ve mekanik özelliklerinin deneysel incelenmesi
The production of steel fibre reinforced aluminum composite material and investigation of it's mechanical properties experimentally
  1. Tez No: 169216
  2. Yazar: MEHMET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RASİM İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, çelik, takviye malzemesi, aşınma, Aluminium, steel, reinforcement, wear
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÇELİK TAKVİYELİ ALÜMİNYUM KOMPOZİT ÜRETİMİ VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ Mehmet ERDOĞAN Makina Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Doc.Dr.Rasim İPEK ÖZET Bu çalışmada, döküm yöntemi ile SAE 6150 edik yay takviyeli E-Aİ 99.5 alüminyum kompozit üretilmiş ve takviye elemanının mekanik özelliklere etkisi araştırılmıştır. Döküm ile yapılan kompozit Üretimi Dumlupınar Üniversitesi Laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir. Kokil kalıp kullanılarak yapılan üretimde, takviye malzemesinin aşınma ve basma değerleri, gözenekliliği, ıslatılabilirliği test edilmiştir. Gözeneklilik tamamen, ıslatılabilirliği ise kısmen başarılmıştır. Aşınma deneyleri yuvarlanmalı yatak prensibine dayanılarak yapılmış ve takviye malzemesinin aşınma sonuçlarına olumlu etkisi saptanmıştır. Basma mukavemetinde ise çelik ile alüminyum arasında yeterli bağ oluşamamasından dolayı mukavemetin, takviyesiz malzemeden düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE PRODUCTION OF STEEL FIBRE REINFORCED ALUMINIUM COMPOSITE MATERIAL AND INVESTIGATION OF IT'S MECHANICAL PROPERTIES EXPERIMENTALLY Mehmet ERDO?AN Mechanical Engineering, M.S. Thesis, 2005 Thesis Supervisor : Rastm İPEK, Assistant Prof. SUMMARY In this study, SAE 6150 fibre reinforced E-Al 99.5 aluminium composite material was produced by casting method and the effect of the reinforcement material was invetigated. The production of this composite material was done in Dumlupinar University loboratories. The effect of the reinforcement material to the wear, compressive strength, porosity and wettability of the composite material was investigated. The porosity ratio was prevented almostry but the wettability was partially prevented. The wear experiments were carried out on a rolling bear wear tester and it was seen mat the wear resistance of aluminium was increased by the reinforcement material. Because of low wettability between the aluminium and steel, the compressive strength of composite material was lower man the substrate material.