Amino asit sisteinin geçiş metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of transition metal complexes with cysteine
- Tez No: 169217
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ YENİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amino asitler, Metal Kompleksleri, Schiff Bazlan, Sistein, Amino Acids, Cysteine, Metal Complexes, Schiff Bases
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
IV AMINO ASİT SISTEININ GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Aysel Güleç Kimya, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmam : Yrd.Doç.Dr. Cengiz YENİKAYA ÖZET Metal iyonlar; birçok biyolojik önemi olan makromoleküllerin davranışlarının kontrolünde baskın rol oynarlar. Proteinlerin ve peptitlerin yapı taşlan olan amino asitlerin metal iyonuyla şelat oluşturmak üzere kompleks verme yatkınlığı oldukça büyüktür. Biyolojik sistemlerde, peptitlerin, proteinlerin ve enzimlerin metal katyonları ile reaksiyonlarının açıklanabilmesi için amino asitlerin metal katyonlarıyla verdiği komplekslerin özelliklerinin bilinmesi gerekir. Bu çalışmada bir amino asit olan sisteminin geçiş metal kompleksleri sentezlenmiş ve yapılan aydınlatılmaya çalışılmıştır. Sistein ligandının Cu(II), Zn(II), Cd(II), V(IV) ve Pb(II) iyonlan ile sulu ortamda 2:1 oranında çalışılarak kompleksleri sentezlenmiştir. Bu komplekslerin yapılan FTIR spektrumları, ICP-OES ve element analizleri ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS AND CHRACTERIZATION OF TRANSTION METAL COMPLEXES WITH CYSTEINE Aysel Güleç Chemistry, M.S.Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Cengiz YENİKAYA SUMMARY Metal ions play a dominant role in controlling the behavior of many biologically important macromolecules. The amino acids of which peptides and proteins are composed, react with a metal ion to give complex compounds. In biological systems, the characteristics of complexes obtained from amino acids and metal cations have to be known in order to explain the reactions of metal cations with peptides, proteins and enzymes. In this study, transition metal complexes of an amino acid cysteine, have been synthesized and characterized. Metal complexes between Cu(II), Zn(II), Cd(H), V(IV), Pb(II) ions and cysteine with the ratio of 1:2 were prepared in water solution. The characterization of the structures of complexes was performed by using IR, ICP-OES and elemental analysis.