Rijid uçlu çubuklardan oluşan iki boyutlu çerçevelerin analizi
Analysis of two dimensional frames made of elastic members with rigid ends
  1. Tez No: 169226
  2. Yazar: ÖMER SERKAN KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çerçeve sistemler, elastik çubuk, rijid çubuk, rijid sonlu kiriş, rijid sonlu kolon, rijid uçlu çubuklar, perdeli sistemler, Elastic frames, rigid ended beams, rigid ended columns, rigid ended member, rigid frames
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
IV RİJİD UÇLU ÇUBUKLARDAN OLUŞAN İKİ BOYUTLU ÇERÇEVELERİN ANALİZİ Ömer Serkan Koçyiğit inşaat Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet T. BAYER ÖZET Bu çalışmada elastik çubuklardan ve rijid uçlu elastik çubuklardan oluşan iki boyutlu çerçeveler geliştirilen bilgisayar programlan kullanılarak deplasman metodu ile analiz edilmişlerdir. Rijid uçlu elastik çubuklardan oluşan iki boyutlu çerçeveler için revize edilmiş deplasman metodu kullanılmıştır. Analiz sonuçları karşılaştırılarak değişim yüzdeleri hesaplanmıştır. En büyük kesit zorlamalarında görülen ±%15 in üzerindeki değişimler, büyük değişimler olarak kabul edilmiştir. Büyük değişimlere sahip çerçevelerdeki kesitlerde görülen en şiddetli kesit zorlamalarında %30 un üzerinde artış olduğunda bu artış, önemli artışlar olarak kabul edilmiştir. Elastik çubuklardan ve rijid uçlu elastik çubuklardan oluşan iki boyutlu çerçeve sistemlerin analiz sonuçlan karşılaştırıldığında perdeli çerçevelerde önemli farkların oluştuğu ve bu önemli farkların bazı kesiflerde görülen en şiddetli kesit zorlamalarım artırıcı yönde olduğu ve bu şekilde kritik durumların ortaya çıktığı görülmüştür. Bu nedenle iki boyutlu perdeli çerçevelerin rijid uçlu elastik çubuklardan oluşan çerçeve modelleri kullanılarak analiz edilmeleri gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF TWO DIMENSIONAL FRAMES MADE OF ELASTIC MEMBERS WITH RIGID ENDS Ömer Serkan Koçyiğit Civil Engineering, M.S.Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Mehmet T. BAYER SUMMARY In this study two dimensional frames made of elastic members and made of elastic members with rigid ends are analized by using the developed computer programs based on displacement method. The analysis of two dimensional frames, made of elastic members with rijid ends, is based on revised displacement method. The results of bom analyses are compared and the percentage of variations are calculated. If the variations in the largest section forces are more than ±15% then these variations are accepted as large variations. If the frames having large variations have some increases in their largest section forces which are more than 30 % then these increases are accepted as important increases. When the results of two dimensional frames made of elastic members and made of elastic members with rigid ends are compared, it is observed that for frames with shear walls some important increases occur in the largest section forces and thereforce critical situations arise. Thus, it is concluded that in the analysis of two dimensional frames with shear walls, elastic members with rigid ends must be used as the frame models.