Kütahya'da doğalgaz kullanımının hava kalitesine etkilerinin irdelenmesi
The examination of natural gas usage in Kütahya and it's effects on the air quality
  1. Tez No: 169227
  2. Yazar: HASAN DONAT YILDIZAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Mechanical Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Air Pollution, Global Wanning, Natural Gas
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
IV KÜTAHYA'DA DOGALGAZ KULLANIMININ HAVA KALİTESİNE ETKİLERİNİN İRDELENMESİ Hasan Donat Yıldızay Makina Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ramazan Köse ÖZET Türkiye'de doğalgaz tüketimi her geçen gün daha da büyüyen bir ivmelenme ile artmaktadır. Bu tüketim; enerji ve sanayi sektörü dışında özellikle konutların ısıtılmasındaki talep artışından da kaynaklanmaktadır. Doğalgazın konutlarda kullanımındaki artışın nedeni hava kirliliğine karşı alınabilecek en etkili ve en kalıcı yöntem oluşudur. Hava kirliliğinin artarak insan sağlığını tehdit eder duruma gelmesiyle birlikte özellikle şehir merkezlerinde kirlilik oranlarının belirli sınırlar içinde kalması için çeşitli önlemler veya yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştır. Hava kirliliği sorunu ile karşı karşıya kalan çoğu şehrimizde, alman tedbirler ile kirlilik değerinin istenilen sınırlarda kalması sağlanmış olsa da bu uygulama kalıcı bir çözüm olarak yeterli görülmemiştir. Kalıcı çözümler için havayı daha az kirleten enerji kaynaklarının kullanımı gerekli görülerek, doğalgaz ülkemizde hava kirliliği sorunu olan bölgelerde kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada; Kütahya'da özellikle son yıllarda tehlikeli boyutlara ulaşan hava kirliliğinin azaltılmasında doğalgaz kullanımının etkileri incelenmiş ve doğalgaz ile birlikte alınabilecek yapısal önlemler irdelenmiştir. Ayrıca, katı yakıtlı merkezi ısıtma sistemlerinden; doğalgaz yakıtlı merkezi ısıtma sistemlerine geçiş ile bireysel ısıtmaya geçiş maliyet analizi açısından karşılaştırılarak olabilecek en ekonomik durum belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Doğalgaz, Dönüşüm Maliyeti Analizi, Hava Kirliliği, Kütahya
Özet (Çeviri)
THE EXAMINATION OF NATURAL GAS USAGE IN KÜTAHYA AND IT'S EFFECTS ON THE AIR QUALITY Hasan Donat Yıldızay Department of Mechanical Engineering, M.S.Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Professor Dr. Ramazan KÖSE SUMMARY The natural gas consumption in Turkey has been increasing on a daily basis with a growing acceleration. The sources of the natural gas consumption are the energy production process, usage of the industrial sectors and the need to use it for the heating of residences. The reason of increasing natural gas usage for heating residences is that the use of the natural gas is the most attractive and permanent solution to prevent the air pollution. Air pollution is a serious threat for the human health. Especially in city centers, various precautions or sanctions to make the pollution rates stay in a given limit have been implemented by the government. In most of our cities, facing the air pollution problems determined after the measurements, setting a limit of the pollution value doesn't seem to be a permanent solution. For permanent solutions, it is necessary to use the energy sources having less pollutant potential. Because of this, our country has started to use natural gas. In this study; particularly Kiitahya's increasing dangerous air pollution limits has been examined in past years and structural precautions by making use of the natural gas have been discussed. Instead of removing the use of solid combustible fuels for the central heating systems, we propose to convert the solid combustible fuels systems to the natural gas combustible fuel central heating systems. We have also compared the individual heating cost analysis to determine the economic factors.