Gazaltı kaynak yöntemleri ile birleştirilen 6351 alüminyum alaşımın metalurjik özelliklerinin incelenmesi
The examination of metallurgical properties of 6351 aluminium alloys with inert gas method
- Tez No: 169228
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURULLAH KIRATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Welding, Al 6351, micro-structure, mechanical properties
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİ İLE 6351 ALÜMİNYUM ALAŞIMIN METALURJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Mustafa İNCİ Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Nurullah KIRATLI ÖZET Bu çalışmada; otomobil sanayiinde, uçak sanayiinde ve savunma sanayiinde kullanılan 635 1 alüminyum alaşımı gaz ahi kaynak yöntemleri kullanılarak kaynaklan yapılmıştır. Yapılan kaynak işlemleri sonucunda kaynak bölgesinin, mekanik ve mikroyapısal özellikleri incelenmiş ve sonuçlar birbiri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, kaynak metalinin mekanik özelliklerinin birinci derecede kullanılan ilave telin kimyasal bileşimine bağlı olduğu belirlenmiştir. Yapılan çekme ve sertlik deneyleri sonucunda TIG kaynak yönteminin MIG kaynak yöntemine göre daha iyi mekanik özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Kaynak metalinin sertlik değerleri karşılaştırıldığında her iki kaynak metalinin sertlik değerleri birbirine yalan çıkmıştır. Metalografik incelemelere bakıldığında, TIG kaynağında daha ince tane boyutunun olduğu gözlenirken, MIG kaynak yönteminde daha iri tane boyutu olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kaynak, Al 6351, mikroyapı,mekanik özellikler.
Özet (Çeviri)
THE EXAMINATION OF METALLURGICAL PROPERTIES OF 6351 ALUMINUM ALLOYS WITH INERT GAS METHOD Mustafa İNCİ Graduate School of Applied and Natural Sciences, M.S.Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Assist.Prof.Dr. Nurullah KIRATLI ABSTRACT In this research, 6351 aluminum alloys utilized in automotive, aircraft and defense industries are welded by using inert gas methods. At the end of processes, mechanical and micro-structural properties of welding area have been investigated and experimental results have been compared. As a result, it has been determined that mechanical properties of welding metal are primarily dependent on the chemical composition of additional wire. It has been concluded as a result of tensile strength and hardness experiments, TIG method is superior on MIG method from mechanical properties point of view. When hardness of welding metal is compared, hardness values of both methods' are fairly close to each other. Metallographic tests represent that TIG welding results in thinner particle size while MIG has coarser particles size.