Optik silindir kafası tasarımı ve imalatı
Design and manufacturing of optics cylinder head
- Tez No: 169230
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİNÇER BURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alev fotoğrafları, Eksenel girdap, Tasarım ve imalat. Optik silindir kafası, Flame pictures, Axial swirl, Design and manufacturing, Optical cylinder head
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada buji ateşlemeli bir motorda alev gelişiminin ve silindir içi hava hareketlerinin görüntülenebilmesine olanak sağlayacak, optik bir silindir kafasının, tasarımının ve imalatının yapılması amaçlanmıştır. Bu maksatla, 4 zamanlı, tek silindirli, 2 valfli, L tipi buji ateşlemeli bir motor modifiye edilerek iki zamanlı ve döngülü süpürmeli olarak LPG yakıtı ile çalıştırılmıştır. Değişik açılarda emme manifoldu bağlanabilen bir motor silindiri dizayn edilerek, yanma odası içerisinde eksenel girdap oluşturulmuştur. Lazer yardımıyla görüntüleme tekniklerinin uygulanabilmesine elverişli disk biçimli yanma odasına sahip optik bir silindir kafası tasarlanarak imalatı yapılmıştır. Doğal ışık yöntemi kullanılarak LPG yakıtına ait alev fotoğrafları çekilmiştir. Elde edilen alev fotoğraflarından, türbülanslı alev cephesi ve eksenel girdaplı motor çalışma şartlarında, alevin eksenel girdap doğrultusunda kıvrılarak geliştiği açıkça görülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to design and manufacture an optical cylinder head which would allow visualizing flame propagation and in cylinder gas motion. In this respect a four stroke, single cylinder, L type spark ignition gasoline engine with two valves has been modified as a two stroke and loop scavenged engine fuelled with LPG. The engine cylinder on which an inlet manifold can be mounted at different angles has been designed and, thus a solid body rotation, swirl was formed in the cylinder. A disc shaped optical cylinder head suitable for laser diagnostics has been designed and manufactured. Using natural light photography, I.PG flame pictures have been captured. From the flame pictures, it is clearly observed that turbulent flame front is apparent and flame propagates at the direction of the swirl motion at swirling engine running conditions.