Kolemanitin frit katkılı ham sır üretiminde kullanımı
Using colemanite in frit added cold glaze production
- Tez No: 169229
- Danışmanlar: PROF.DR. YUNUS ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Colemanite, Ceramic, Glaze, Cold Glaze, Frit, Raw Material
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV KOLEMANITIN FRIT KATKILI HAM SIR ÜRETİMİNDE KULLANIMI Emel ÖZDER Kimya Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yunus ERDOĞAN ÖZET Ülkemizin önemli cevherlerinden olan kolemanit ve diğer bor bileşikleri çeşitli endüstri dallarında kullanılmaktadır. Öz kaynaklarımızdan olan kolemanitin endüstrimizdeki kullanım alanını genişletmek, bor ve bor minerallerinin kullanıldığı alanların çeşitliliğini artırılması, kaynaklarımızın verimli olarak değerlendirilmesi açısından, gerekmektedir. Bu çalışmada ; Emet-Hisarcık yöresinden alman kolemanit belirli oranlarda, sır reçetesine girilip sırda ergitici olarak kullanılmıştır. Düşük sıcaklıklarda erimeyi kolaylaştıran kolemanit ham sır yapımına olanak sağlamaktadır. Genellikle düşük sıcaklıklarda sır içerisinde yüksek oranlarda frit kullanılmaktadır. Frit hazırlama işlemi ayrı bir proses gerektirdiği için sır maliyetlerini yükseltmektedir. Kolemanitin sır içerisinde ergitici olarak kullanılması sırdaki kullanılan frit oranın düşürülmesine olanak sağlamış, böylece sır maliyeti aşağıya çekilmiştir. liretimde kullanılabilecek özellikleri gösteren fritle hazırlanmış bir sır referans olarak kabul edilmiştir. Yapılan çalışmalar ve testlerde, hazırlanan reçeteler, referans sır ile mukayese edilmiştir. Frit kullanılarak hazırlanmış sır ile aynı özellikleri gösteren, içerisinde daha az frit bulunduran ham sır yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Kolemanit, Seramik, Sır, Ham Sır, Frit, Hammadde.
Özet (Çeviri)
USING COLEMANITE IN FRIT ADDED COLD GLAZE PRODUCTION Emel ÖZDER Chemistry Department, M.S. Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Prof. Yunus ERDO?AN SUMMARY Colemanite and other boron compounds which are the important sources of our country, can be used in various branches of industry. In the aspect of evaluating one of our own source colemanite efficiently is a necessity and can be possible by enlarging the usage area and increasing variety of usage area of boron and boron compounds in our industry. In this research, colemanite from Emet-Hisarcik area is added in transparent glaze receipt as fluxing in certain amounts. Preparation of glaze without frit can be possible by using colemanite because colemanite forms fusion at low temperatures. Frit production is another process and increases the glaze cost. Frit content of the glaze is decreased by using colemanite as fluxing agent, so glaze cost decreased in this research. Glaze which shows the properties needed for production, is accepted as reference. In tests and works done, receipts prepared are compared with the reference glaze. Glaze without frit is made and it shows the same properties glaze with frit (reference).