Bazı organik maddelerin ve suda çözünen polimerlerin duvar karosu üzerine fizikokimyasal etkisinin incelenmesi
The effects of some organic compounds and water soluble polymer on the physicochemical properties of wall tile
  1. Tez No: 169232
  2. Yazar: YASEMİN KALAFAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ASIM OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dilatometer, polymer, strength, wall tile
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV BAZI ORGANİK MADDELERİN VE SUDA ÇÖZÜNEN POLİMERLERIN DUVAR KAROSU ÜZERİNE FİZİKOKİMYASAL ETKİSİNİN İNCELENMESİ Yasemin Kalafat Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Asım Olgun ÖZET Bu çalışmada, Melas, Naftalin formaldehit sülfonat ve Melamin formaldehit reçinesi katkı maddesi olarak seramik bünyesine katılarak duvar karosu üzerine fizikokimyasal etkisi araştırılmıştır. Hammaddelerin değirmenlerde öğütülmesiyle hazırlanan çamurlara katkı maddeleri % 0,1 - 0,5 arasında değişen oranlarda katılmıştır. Granül haline getirildikten sonra presleme yöntemi ile şekillendirilip, roller tipi fırınlarda 1020°C de pişirilmiştir. Elde edilen karolara kuruma küçülmesi, pişme küçülmesi, XRF analizi, XRD analizi, kuru mukavemet, pişme mukavemeti, su emme, L.a.b. ve dilatometre gibi testler uygulanmıştır. Sonuçlar standart reçete bileşiminden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; % 0,4 Melas ilavesinin ve Naftalin formaldehit sülfonat ve Melamin formaldehit reçinesi ilavelerinin kuru mukavemeti artırdığı, % su emme ve % küçülme değerlerinin uygun aralıklarda olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Çamur, Dilatometre, Duvar Karosu, L.a.b., Mukavemet, Polimer, Presleme, Reçete, XRF, XRD
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF SOME ORGANIC COMPOUNDS AND WATER SOLUBLE POLYMER ON THE PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF WALL İTLE Yasemin Kalafat Chemistry Department, Master Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Assoc. Professor Asım Olgun SUMMARY In this study, the effects of sulphonated melamine formaldehyde condensates (P2), molasses and sulphonated naphthalene formaldehyde condensates (PI) on the physicochemical properties of wall tile was investigated. Chemical additives were added to raw materials at the ratio of 0,l%-0,5%. The samples were ground and pressed then were fired at 1020 °C. The fired wall tiles samples were examined for firing shrinkage, drying shrinkage, firing strength, etc. The results obtained were compared with the standard values of wall tile. As a result, the addition of PI at the ratio of 0,4% to the sample increases drying strength of the wall tile and the values of water absorption and drying shrinkage were found within the acceptable range of Turkish standards.