Talaşlı imalat sanayiinde mesleki riskler ile iş güvenliği esasları ve bir uygulama
Occupational risks and work safety principles in the industry of chip removal and an application
  1. Tez No: 169236
  2. Yazar: UĞUR KÖKLÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUAMMER GAVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Work safety, Occupational risk, Work accidents, Industry chip removal
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
IV TALAŞLI İMALAT SANAYİİNDE MESLEKİ RİSKLER İLE İŞ GÜVENLİĞİ ESASLARI VE BİR UYGULAMA Uğur KÖKLÜ Makine Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Danışman : Yrd. Doç. Dr. Muammer GAVAS ÖZET İşçi sağlığı ve iş güvenliği, sanayileşme sonrası ortaya çıkan ve gittikçe önem kazanan bir konudur. îşçi sağlığı ve iş güvenliğinin amacı, işyerinde sağlıklı ve emniyetli bir çalışma ortamının hazırlanmasıdır. Günümüzde çalışma yaşamını etkileyen pek çok risk vardır ve bu riskler hem çalışanı hem işvereni hem de ekonomiyi olumsuz yönde etkilemektedir. İşte işçi sağlığı ve iş güvenliğinin amacı bu riskleri tamamen ortadan kaldırabilmek ya da zararlarını en aza indirebilmektir. Teknolojide yaşanan hızlı değişim, kullanılan insan gücünün, dolayısıyla üretimin verimini artırmayı başarırken, maalesef onun güvenliğini göz ardı etmektedir. Halbuki, verimlilikteki devamlılık şartlarının en önemli parametresi işçi sağlığı ve iş güvenliğidir. Zira sağlıksız, güvensiz yada yetersiz güvenlik koşullarında çalışanlardan kaliteli ürün ve hizmet alınamayacağı açıktır. Bu tez çalışmasında, imalat sanayii içerisinde en riskli iş kollan arasında kabul edilen talaşlı imalat iş kolunda çalışanların ne tür mesleki risklerle karşılaştıkları, iş kazası yaşamada nelerin rol oynadığı ve talaşlı imalat atölyelerinin genel bir çerçevesini çizmek ve daha güvenli ve verimli çalışabilmek amacıyla nelerin yapılması gerektiği konusunda fikirler geliştirilmiştir. Araştırmada istatistiki verilerin kullanılması maksadıyla rasgele örneklem yönteminden faydalanılmıştır. 2004 yılı Ocak ve Ağustos aylan arasında yapılan bu araştırmanın örneklem grubuna 331 işçi ve 107 işveren alınmıştır. Basit tesadüfi örneklem yöntemiyle 120 iş yeri tespit edilmiş ve her iş yerinde çalışan işçilerden rasgele üç işçi ve bir işveren seçilerek arastama grubuna alınmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular için SPSS for Windows (12.0 Version) yazılımı kullanılmış ve bulguların analiz edilmesinde, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma ve hipotez testi (Ki-Kare testi) kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler. İş Güvenliği, Mesleki Riskler, İş Kazaları, Talaşlı İmalat Sanayii
Özet (Çeviri)
OCCUPATIONAL RISKS AND WORK SAFETY PRİNCİPLES IN THE INDUSTRY OF CHIP REMOVAL & AN APPLICATION Uğur KÖKLÜ Machine Education, MSc. Thesis, 2005 Supervisor Yrd. Doç. Dr. Muammer GAVAS SUMMARY The health and work safety are concept which appeared after industrialization and have gained more and more importance. The aims of these concepts are to provide a healthy and safely working conditions. There are many risks affecting our working life today, and these risks affect not only the employers and employees but also the economy in a negative way. The aims of these concepts are to eliminate these risks completely or, at least, to minimize their harm. The rapid change in technology, while achieving an increase in human power used, thus, in productivity of production, unfortunately, neglect the work security. However, the most important parameters of the principles of continuity in productivity are workers health and safety because it is obvious that the workers in unhealthy, unsecured or insufficiently secure working conditions can not yield products or services of high quality. Within this thesis paper, ideas have been put forward about what kind of risks the workers faced in chip removal industry which is accepted as among the most risky industrial branches, what the causes of industrial accidents, what can be done to provide a more secure and productive working conditions. We are also improved some idea related to what must be done to work safely and productive in the machine shop, and drew its outline frame. In this study in order to use statistical data, random sampling method has been used. The research which has been conducted from January 2004 to August included a sample group of 331 employee and 107 employers. By using basic random sampling method. 120 work places has been chosen. From each work place, three employees and the employer were included in the study. SPSS simulation tool (Version 12.0) has been used to analyze the result of the study including frequency, percentage, average, standard deviation hypostesis test.