Batı Anadolu'da yayılış gösteren Lythrum salicaria L.'nın morfolojik ve anatomik özellikleri
Morphological and anatomical charateristics of Lythrum salicaria L. spreading in the West Anatolia
- Tez No: 169237
- Danışmanlar: PROF.DR. SABRİ ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lythrum salicaria, tepe tacı kapalılığı, tohum, anatomi, Lythrum salicaria, canopy coverage, seed, anatomy
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
IV BATI ANADOLU'DA YAYHJŞ GÖSTEREN Lythrum saikana L.'nın MORFOLOJİK VE ANATOMİK ÖZELLİKLERİ Sema LEBLEBİCİ Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Sabri ÖZYURT ÖZET Bu araştırmada Lythrum salicaria L. taksonunun Batı Anadolu'da yayılış gösteren populasyonlarının tohum ağırlığı, tohumun en - boy uzunlukları, bitkinin kök, gövde ve yaprak anatomik yapıları ile bitkinin gelişimi ve yayılışı açısından önemli olan tepe tacı kapalılığı arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Lythrum salicaria topluluklarının % tepe tacı kapalılığı ile tohum en - boy uzunlukları arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Tepe tacı kapalılığı azaldıkça bitkinin ortalama tohum en ve boy uzunluğunun arttığı saptanmıştır. Ayrıca gölgede ve güneşte yetişen Lythrum salicaria topluluklarının gövde ve yaprak kesitlerinde anatomik farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
MORPHOLOGICAL AND ANATOMICAL CHARACTERISTICS OF Lythrum saikana L. SPREADING IN THE WEST ANATOLIA Sema LEBLEBİCİ Department of Biology, M. S. Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Prof. Dr. M. SabriöZYURT SUMMARY In this study, seed weight, seed length, width, root, stem and leaf anatomy of Lythrum salicaria L. taxon spreading in the West Anatolia and relation of these characteristics to canopy coverage were studied. It was determined that there was a negative relation between seed length - width of Lythrum salicaria stands and % canopy coverage. Mean seed length and width increased with olwer canopy coverage. It was also determined that there were anatomical differences in stem and leaf cross section related to % canopy coverage.