Alev püskürtme yöntemi ile Al203 ve Cr203 kaplanmış AlMg3 alaşımının kaplama özelliklerinin deneysel olarak incelenemsi
Investigation of the coating properties of AlMg3 alloy coated with Al203 and Cr203 via flame spray process
- Tez No: 169240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN KÜÇÜKRENDECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alevle püskürtme yöntemi, A12O3 ve Cr2O3 kaplama, kumlama basıncı, sprey mesafesi, A1203 and Cr203 coating flame spray process, grit-blasting pressure, spray distance
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ALEV PÜSKÜRTME YÖNTEMİ İLE A1203 ve 0203 KAPLANMIŞ AIMe3 ALAŞIMININ KAPLAMA ÖZELLİKLERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ S.Hakan YETGİN Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005, Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. İhsan Küçükrendeci ÖZET Alevle püskürtme yönteminde kaplamaların mikroyapısını etkileyen bir çok parametre mevcuttur. Sprey mesafesi, ana malzeme yüzey pürüzlülüğü, ana malzeme sıcaklığı, kaplama kalınlığı gibi parametreler kaplamanın sertliğini, gözenek miktarını, yüzey pürüzlülüğünü ve kaplamanın ara tabaka ile yapışma dayanımını etkilemektedir. Bu çalışmada, farklı kumlama basınçları (4 ve 7 bar) ile yüzeyleri pürüzlendirilen AlMg3 (Etial 53) alaşımı üzerine A1203 ve Cr203 seramik telleri farklı kaplama parametreleri (10, 12 ve 15cm sprey mesafesi ve 100, 200 ve 300um kaplama kalınlığı) kullanılarak alevle püskürtme yöntemi ile kaplanmış ve optimum değerlerin hangi şartlar altında elde edilebileceği belirlenmeye çalışılmıştır. Kaplamaların mikroyapısı, optik mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. Metalografik çalışma sonucu kaplama tabakalarının, lamelli ve yassı bir yapıya sahip olduğu, boşluk ve ergimemiş partikül içerdiği görülmüştür. Cr203 kaplı numunelerin serdik değerleri A1203 kaplı numunelere göre daha yüksek bulunurken, en yüksek sertlik değeri 7 bar basınç ile yüzeyi pürüzlendirilen, 12cm sprey mesafesinde 100um kaplama kalınlığına sahip Cr20, kaplı numunede elde edilmiştir. Cr203 kaplı numuneler düşük gözenek miktarına sahipken, en düşük gözenek miktarı 7 bar basınç ile yüzeyi pürüzlendirilen 12cm sprey mesafesinde 100um kaplama kalınlığına sahip numunede elde edilmiştir. Kaplamaların yüzey pürüzlülükleri incelendiğinde en düşük yüzey pürüzlülüğü Cr203 kaplı numunelerde elde edilmiştir
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE COATING PROPERTIES OF AlMg3 ALLOY COATED WITH A1203 AND Cr203 VIA FLAME SPRAY PROCESS S. Hakan Yetgin Mechanical Engineering, M.S.Thesis, 2005 Thesis SupervisorAsist. Prof, ihsan Kücükrendeci SUMMARY There are many parameters that affect the microstructure of the coating in flame spray process. Spray distance, the roughness and temperature substrate of material and coating thickness affect the hardness of the coating, porosity ratio, surface roughness and the adhesion strength between the coating and interlayer. In this study AlMg3 alloy was grit-blasted at 4 and 7 bar than these samples were coated with AI2O3 and Cr203 ceramic wires at different parameters (10, 12 and 15cm spray distance and 100, 200 and 300um coating thickness) with flame spray process to obtain optimum conditions. The microstructures of coatings were examined by using light microscope. As the result of these examinations it was seen that coating layers were lamellar and plane. The coatings had porosity and unmelted particles. The hardness values of Cr203 coated samples were higher than AI2O3 coated samples. The highest hardness value was obtained at Cr203 coated samples with 7 bar grit-blasted, at 12cm spray distance and 100um coating thickness. The Cr203 coated samples at low porosity ratio and the lowest porosity- ratio was seen 7 bar grit-blasted, at 12cm spray distance and 100um coating thickness. The lowest surface roughness was seen in the Cr203 coated samples.