Kuazi-parçacık uzayında özuyumlu Gamow-Teller etkileşmesi
Self consistent Gamow-Teller interaction in quasi particle space
  1. Tez No: 169244
  2. Yazar: SEZEN HOROZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATALAY KÜÇÜKBURSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuazi Rasgele Faz Yaklaşımı, Wood-Saxon Potansiyeli. Beta Bozunumu, Quasi Random Phase Approximation, Woods-Saxon Potential, Beta Decay
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV KUAZİ-PARÇACIK UZAYINDA OZUYUMLU GAMOW-TELLER ETKİLEŞMESİ Sezen Horoz Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Atalay KÜÇÜKBURSA ÖZET Bu çalışmada nükleonlar arasındaki çift etkileşmeler de göz önüne alınarak spin isospin kuvvetleri Pyatov-Salamov yöntemine dayanarak ortalama alan potansiyeli ile öz uyumlu biçimde bulundu. Söz konusu yöntemle elde edilen Hamiltonyen ile Gamovv-Teller beta bozunum problemi nötron proton Kuazi Rasgele Faz Yaklaşımında(pnQRPA) çözülerek bazı küresel çekirdeklerde Gamovv-Teller Rezonansının (GTR) özellikleri incelendi. Hesaplamalarda daha gerçekçi olan Wood-Saxon potansiyeli kullanıldı. Bu çalışmamızda ortalama alan potansiyeli parametreleri dışında hiçbir ilave parametre kullanılmadı. II2“124Sb izotoplarında GT 1”durumlarından beta geçişler için indirgenmiş matris elemanlarının enerji dağılımları hesaplandı. Hesaplanan GTR durumları enerji değerlerinin A kütle numarasına bağlılığı incelendi ve diğer yöntemlerle ve deneysel değerlerle karşılaştırıldı. İnceleme sonucunda nükleonlar arasında çift etkileşmenin GTR durum enerjilerini 1-1.5 MeV daha yüksek enerjiye kaydırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SELF CONSISTENT GAMOW-TELLER INTERACTION IN QUASI PARTICLE SPACE Sezen Horoz Physics Department, M. S. Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Atalay KÜÇÜKBURSA SUMMARY In this study, based on Pyatov-Salamov method, spin-isospin forces have been found self- consistently with the average field potential by considering pairing correlations between nucleons. Gamow-Teller Resonance (GTR) properties have been studied in some spherical nuclei by solving the Gamow-Teller beta decay problem in proton-neutron quasi random phase approximation (pnQRPA) using the Hamiltonian obtained by Pyatov-Salamov method. In the calculations, the Woods-Saxon potential, which is more realistic, has been used. In this study, no addition parameter has been used except for the average field potential parameters. The energy distributions of the reduced matrix elements for the beta decay from Gamow-Teller 1+ states in“2”,24Sb isotopes have been calculated. The dependence of the calculated GTR energy values on mass number (A) has been investigated and compared with the other theoretical models and the corresponding experimental data. As a result of this investigation, it is determined that the pairing interaction between nucleons gives rise to higher GTR energy values (1-1,5 MeV).