İki boyutlu çerçevelerin nonlineer analizi
Nonlinear analysis of two dimensional frames
  1. Tez No: 169245
  2. Yazar: BURAK KAYMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Displacement Method, Geometric Nonlinearity, Nonlinear Analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
11 İKİ BOYUTLU ÇERÇEVELERİN NONLİNEER ANALİZİ Burak KAYMAK İnşaat Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof.Dr.Mehmet T. BAYER ÖZET Bu çalışmada iki boyutlu çok katlı çerçeveler, geliştirilen bilgisayar programları kullanılarak deplasman metodu ile lineer ve nonlineer olarak analiz edilmişlerdir. Bu iki analiz sonuçları karşılaştırılarak değişim yüzdeleri hesaplanmıştır. Değişimlerin +%15'in üzerine çıkmadığı çok katlı çerçevelere yüksekliği az olan çerçeveler denilmiştir. Büyük değişimlere sahip çok katlı çerçeveler arasından kesitlerinde oluşan en büyük zorlamalarda %25'in üzerinde artışa sahip olan çerçevelere de yüksekliği fazla olan çerçeveler denilmiştir. Yüksekliği fazla olan iki boyutlu çerçevelerin lineer ve nonlineer analiz sonuçları karşılaştırıldığında önemli farkların oluştuğu ve bu önemli farkların bazı kesitlerde görülen en şiddetli kesit zorlamalarını artırıcı yönde olduğu ve bu nedenle kritik durumlar meydana geldiği görülmüştür. Bu nedenle, yüksekliği fazla olan, iki boyutlu çerçevelerin nonlineer analiz yöntemleri ile analiz edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Ancak bu çalışmadaki yüksekliği fazla olan betonarme çerçevelere etki eden yatay yüklemeler yalnızca teorik bir tartışma amacına yönelik olarak kullanıldığından pratiğe uygulanması konusunda bir hüküm ifade etmeyebileceği unutulmamalıdır. Buna karşılık yüksekliği az olan iki boyutlu çerçevelerin lineer analiz yöntemleri ile analizlerinin yeterli olabileceği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Deplasman Metodu, Geometrik Nonlineerlik, Nonlineer Analiz
Özet (Çeviri)
Ill NONLINEAR ANALYSIS OF TWO DIMENSIONAL FRAMES Burak KAYMAK Civil Engineering, M.S.Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Prof.Dr. Mehmet T. BAYER SUMMARY In this study two dimensional multistorey frames are linearly and nonlinearly analized by using the developed computer programs based on displacement method. The results of both analyses are compared and the percentage of variations are calculated. If the variation is less than + %15 then these frames are named as low rise frames where as, if the variation is more than +%25 then these frames are named as high rise frames. When the results of linear and nonlinear analyses of two dimensional high rise frames are compared, it is observed that some important increases occur in the largest section forces and therefore critical situations arise. Thus, it is concluded that for two dimensional high rise frames, nonlinear analysis must be performed. However, in this work high rise reinforced concrete frames are subject to hypothetical lateral loads so that some theoretical investigations may be carried out. Therefore, in practice, the above conclusion may not be directly applicable. On the other hand it is seen that for low rise frames, linear analysis is sufficient.