Tiyazol grubu içeren yeni bazı ligandlar ile bunların metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of some new ligands containing thiazole and their metal complexes
  1. Tez No: 169260
  2. Yazar: SİBEL GECEKUŞU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: tiyazol, metal kompleksi, imino, Schiff baz Co(II), Ni(II), Cu(II), benzotiyazol, 2-hidroksi naftaldehit IV, thiazole, metal complex, imino, Schiff base, Co(II), Ni(II), Cu(II), benzothiazole, 2- hydroxy naphthyl aldehyde
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TİYAZOL GRUBU İÇEREN YENİ BAZI LİGANDLAR İLE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Sibel GECEKUŞU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 35 Bu çalışmada, 6-nitro-2-(2-hidroksi-3-metoksi benziliden imino) benzotiyazol ve 6-nitro-2- (2-hidroksi naftiliden imino) benzotiyazol ligandlan sentezlendi. Elde edilen bu ligandlar ile Co(II), Ni(II) ve Cu(II) metal kompleksleri sentezlendi. Sentezlenen bu ligand ve metal komplekslerinin yapılan Infrared, NMR, erime noktası, elementel analiz, ultraviyole görünür bölge spektroskopisi ve manyetik süsseptibilite ölçümleri ile karakterize edildi. Elde edilen bilgiler ışığında, komplekslerde her bir metal atomu başına iki Schiff bazı molekülü üç dişli ligand olarak davranarak oktahedral yapıda koordinasyon bileşiklerini oluşturdukları sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF SOME NEW LIGANDS CONTAINING THIAZOLE AND THEIR METAL COMPLEXES Sibel GECEKUŞU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Science Chemistry Departmen 2005, Sayfa: 35 In this work, two new ligands containing thiazole group, 6-nitro-2-(2-hydroxy-3-metoxy benzylidene imino) benzothiazole and 6-nitro-2-(2-hydroxy naphthalidene imino) benzothiazole has been synthesized. From these ligands, metal complexes of Co(II), Ni(II) and Cu(II) have been synthesized. The structure of the ligands and complexes has been investigated by instrumental methods, FT-IR, NMR, melting points, elemental analysis, UV-Visible spectroscopy and magnetic susceptibility. It was concluded that, all the metal complexes are mononuclear in octahedral environment, and surrounded by two Schiff bases.