Bilgisayar ağ güvenliği ve güvenlik duvarları
Computer networks security and firewalls
- Tez No: 169309
- Danışmanlar: PROF.DR. ASAF VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik Duvarı, ISA Server, RSA Algoritması, Eliptik Eğri Algoritması VIII, Firewall, ISA Server, RSA Algorithm, Elliptic Curve Algorithm IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR AG GÜVENLİĞİ VE GÜVENLİK DUVARLARI Hakan ÇAKAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa:82 Bu tez çalışmasında, bilgisayar ağlarındaki güvenlik sorunları, güvenliği sağlama yöntemleri, saldırı türleri, korunma mekanizmaları, güvenlik sınıflamaları ve güvenlik duvarı yapısı incelenmiştir. Güvenlik duvarı uygulaması olarak ISA Server sistemi gerçekleştirilmiş, kurulan küçük ölçekli bir ağ üzerinde bu sistemin etkileri ve özellikleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra, gerek sağladıkları yüksek güvenlik, gerekse hız faktörü nedeniyle iletişim uygulamalarında kullanılması gerekli olan RSA ve Eliptik Eğri şifreleme algoritmalarıyla ilgili bir yazılım oluşturulmuş, bu algoritmaların çalışması program üzerinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER NETWORKS SECURITY AND FIREWALLS Hakan ÇAKAR Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronic and Computer Education 2005, Page:82 In this thesis, the security problems in computer networks, security providing methods, attack types, protection mechanisms, security classifications and firewall structure were examined. ISA Server system was realized as firewall application. Effects and features of this system were investigated on an assembled little scale network. Furthermore, a software related to RSA and Elliptic Curve Encryption algorithms that provide high security and speed in communication applications has been prepared and the running of these algorithms has been demonstrated in this software.