Poisson denklemi tipindeki elektrik alan problemleri için sınır elemanları yöntemi
Boundary element method for electric field problems defined by Poisson equation
- Tez No: 169308
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELÇUK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poisson Denklemi, Sınır Elemanlan Yöntemi, Elektrik Alanı, Potansiyel Dağılımı, Poisson Equation, Boundary Element Method, Electric Field, Potential Distribution. XI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POISSON DENKLEMİ TİPİNDEKİ ELEKTRİK ALAN PROBLEMLERİ İÇİN SINIR ELEMANLARI YÖNTEMİ Hüseyin ERİŞTİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 93 Bu çalışmada, yük yoğunluğuna sahip elektrik alan problemlerini tanımlayan Poisson denklemleri sınır elemanları yöntemiyle çözülmüştür. Problem bölgesinin sınırlan, lineer sınır elemanlarıyla aynştuılmıştır. Yük yoğunluğunun uygulandığı problem bölgesi ise üçgen elemanlarla bölmelendirilmiştir. Bölge integrali içeren şuur integral denklemi çözülerek, sınırdaki bilinmeyen potansiyel (u) ve potansiyelin normale göre türevi (q) değerleri bulunmuştur. Daha sonra iç noktalardaki potansiyel değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca noktasal yük yoğunluğu olması durumunda çözümler yapılarak potansiyel dağılımları elde edilmiştir. Poisson denklemiyle tanımlanan elektrik alan problemlerinin çözümü için MATLAB'da H-BEM isimli bir program yazılmıştır. H-BEM ile elde edilen sonuçlar, ELECTRO ve MATLAB PDE toolbox sonuçlan ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis BOUNDARY ELEMENT METHOD FOR ELECTRIC FIELD PROBLEMS DEFINED BY POISSON EQUATION Hüseyin ERİŞTİ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical Education 2005, Page: 93 In this study, Electric field problems with charge density and defined by Poisson equation were solved using Boundary Element Method (BEM). Boundaries of the problem are discreet by means of linear boundary elements. The problem region which has a charge density was subdivided in to triangular elements. The boundary integral equation which includes the domain integral was solved, and unknown values of potential u and its normal derivate q on the boundary were determined. Then, the potential values of the internal points were calculated. Furthermore, potential distributions for point charge were obtained. For solving electric field problems defined by Poisson equation, software called H-BEM was developed using MATLAB. Results obtained from H-BEM compared with those obtained from ELECTRO and MATLAB PDE toolbox results.