Düzlemsel yeni tip bir beton güneş kollektörleri sisteminin deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of a novel flat-plate concrete-based solar collector system
- Tez No: 169325
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Kollektörü, Beton Güneş Kollektörü, Sıcak Su, Anlık Verim, Ekonomik Analiz VII, Solar Collector, Concrete Solar Collector, Hot Water, Instantaneous Efficiency, Economic Analysis VIII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÜZLEMSEL YENİ TİP BİR BETON GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİ SİSTEMİNİN DENEYSEL OLARAK ARASTHULMASI Onur ÖZSOLAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 68 Düzlemsel kollektörlerin imalatı basit ve çalışması kolaydır. Bu nedenle su ve hava ısıtma gibi bir çok düşük sıcaklık uygulamalarında kullanılmaktadır. Mevcut durumda düzlemsel kollektörlerin imalatında daha çok bakır, alüminyum ve galvanizli demir gibi metaller kullanılmaktadır. Türkiye'de düşük ve orta sıcaklık uygulamaları için kollektörlerin yaygınlaşması, pahalı olmaları ve mimari yönden hoş olmayan görüntü yaratmaları nedeniyle yavaşlamaktadır. Bu problemlerin üstesinden gelmenin bir yolu kollektörlerin yapımında yerli malzemeler kullanmak ve kollektörleri bina yapı elemanlarıyla birleştirmektir. Bu amaçlara ulaşmak için en çok mevcut malzemeler beton veya metalik olmayan malzemelerdir. Uzun dönemde çatı ve duvar gibi bina yapı elemanlarına eklenmiş güneş kollektörlerinin tercih edileceği anlaşılmaktadır. Metalik olmayan kollektörler birkaç yıldır kullanılmalarına rağmen henüz yeterli talep ve kullanım aşamasına gelmemiştir. Bu tez çalışmasında sıcak su elde etmede kullanmak için bir beton güneş kollektörü tasarlanıp imal edildi ve performansı deneysel olarak test edildi. Ayrıca metal boru ve yutucu plakadan oluşan bir düzlemsel güneş kollektörü imal edilip performans bakımından diğerleriyle karşılaştırıldı. Bu kollektörler aynı çevre şartları altında farklı su giriş sıcaklığı ve debileri için test edildi ve performansları günlük verim değerleri şeklinde verildi. Her ne kadar beton güneş kollektörü düşük debilerde daha az verime sahip olduysa da maliyet bakımından diğer metalik klasik kollektöre göre daha ekonomik oldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thesis of Master's Degree K EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF A NOVEL FLAT-PLATE CONCRETE- BASED SOLAR COLLECTOR SYSTEM Onur ÖZSOLAK Fırat University The Institute of Natural Sciences Mechanical Education Main Scientific Branch 2005, Page: 68 Flat-plate collectors are simple in construction and easy to operate. They are, therefore, utilized in numerous low temperature applications like water and air heating. At present, a large amount of metal (e.g. copper, aluminium, and galvanized iron) is used in fabricating flat-plate collectors. The wide spread and applications of low to medium temperature solar collectors in Turkey have been restricted by the cost of the collectors and in many circumstances by the installations of the collectors which may cause some undesirable architectural features. One way of overcoming such problems is to utilize some local available materials in manufacturing the collector in such away that the collectors are made as an integral part of the building construction in question. The most potential materials towards achieving these goals are the concrete or non-metallic collectors. In the long run, it would seem desirable that solar collectors be made an integral part of building elements like the roof and wall panels. Although non- metallic collectors have been in use for several years, yet little attention has been given to the concept of integrating solar collectors into building or construction elements. This thesis presents the development, manufacturing and testing performance of a solar concrete collector used for providing domestic hot water. In this study, a solar flat-plate concrete collector and a conventional (metallic) solar flat-plate collector were constructed, tested and compared with each one in performance. The collectors have been tested for several days at different water inlet temperature and flow rate under similar conditions, and the performance is evaluated on the basis of the daily efficiency. Although the solar flat-plate concrete collector was less efficient at low flow rate, it was likely more cost effective than other using metallic absorber plate and tubes.