Değişik yüzey geometrilerine sahip havalı kollektörlerin tasarlanması ve ısıl performansının deneysel olarak araştırılması
Having different surface geometers air collectors design and investigate the thermal performance experimentally
- Tez No: 169326
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN DURMUŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Havalı Güneş Kollektörü, Verim, Isıl Performans. IX, Solar Energy, Solar Air Collector, Efficiency, Thermal performance. X
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DEĞİŞİK YÜZEY GEOMETRİLERİNE SAHİP HAVALI KOLLEKTÖRLERİN TASARLANMASI VE ISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Hakan KARAKAYA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı 2005, Sayfa: 91 Havalı kollektörler için yapılan çalışmalarda tasarlanan değişik yüzey geometrilerine sahip havalı kollektörlerde pasif yöntem kullanarak kollektör ısıl performansının artırılması amaçlanmaktadır.Bilindiği gibi ısıtılacak akışkanın akım yolunun uzatılması veya akım yolunda türbülans etkisinin artırılması böylece akışkanın taşınım katsayısının artırılması ile kollektörün ısıl performansını artırmaktır. Mevcut havalı güneş kollektörlerinde ısıl performans havanın fiziksel özelliklerinden dolayı düşük seviyededir. Tasarlanan 3 farklı kollektör için havanın akım yolu artırılarak bunun kollektör verimi üzerindeki etkisi araştırıldı. Deneyler 2005 yılının Nisan ve Mayıs aylarında havanın açık olduğu günlerde Elazığ ilinde yapıldı. Deneylerden elde edilen sonuçlarla verim, basınç kaybı, sürtünme kayıp katsayısı, Nusselt sayısı, Reynold sayısı ve ekserji kaybı değerleri hesaplanarak literatürle mukayese edildi. Tasarlanan kollektörlerde düz bir havalı kollektöre göre % 31 - 45 oranlarında artış görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thesis of Master's Degree HAVING DIFFERENT SURFACE GEOMETERS OF AIR COLLECTORS DESIGN AND INVESTIGATE THE THERMAL PERFORMANCE EXPERIMENTALLY Hakan KARAKAYA Fırat University The Institute of Natural Scienses Mechanical Education Main Scientific Branch 2005, Page : 91 In studies performed for air collectors, thermal performance of the collector is increased using passive method by being designed different surface geometers. As known, Increasing of flow path and the effect of turbulance is the reason for increasing of thermal performance of solar collector. The thermal performance of extant solar collectors is found to be low level because of physical properies of the air. In this study, three solar collector having different flow path shaped coil channels were designed.The effect of three parameters on the thermal performance of the solar collector was investigated. The experiments were performed on the days of April and May in 2005. Efficiency of solar collector, pressure loss, friction coefficient, Nusselt number and Exergy loss were obtained by being calculated from experimental data and compared with literature. It was seen that the efficiency of solar collector increased 3 1-45 % compared to flat plate collector.