Hypericum scabroides robson and poulter ve Hypericum scabrum L. (hyperiaceae) türleri uçucu yağlarının GC-MS yöntemi ile saptanması
Determination of the essential oils of Hypericum scabroides robson and poulter ve Hypericum scabrum L. (Hyperiaceae) with the GC-MS techniques
- Tez No: 169337
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EYÜP BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hypericum, Hyperiaceae, Uçucu yağlar, GC-MS. IV, Hypericum, Hyperiaceae, Essential oils, GC-MS. V
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Hypericum scabroides Robson & Poulter Ve Hypericum scabrum L. (Hyperiaceae) TÜRLERİ UÇUCU YAĞLARININ GC-MS YÖNTEMİ İLE SAPTANMASI Fatih BEKÇİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 36 Bu çalışmada Hypericum (Guttiferae) cinsine ait Hypericum scabrum L. Ve H scabroides Robson & Poulter türlerinin uçucu yağ kompozisyonu belirlenmiş ve her iki türün bu yönden karşılaştırılması yapılmıştır. Her iki türe ait Elazığ çevresinden farklı vejetasyon dönemlerinde (çiçeksiz, çiçekli ve tohum) bitki örnekleri toplanmıştır. Bu örneklerin uçucu yağlan su distüasyonuyla elde edilerek kalitatif ve kantittatif anlamda gösterdiği benzerlik ve farklılıklar belirlenmiştir. Her iki türün uçucu yağ kompozisyonu genel olarak benzer bulunmuş, fakat tür ve vejetasyon dönemleri bazında kantitatif farklılıklar görülmüştür. İki türün her üç vejetasyon döneminde de en fazla bulunan bileşen oc-pinen'dir. Diğer major bileşenleri ise nonan, p-pinen, d-limonen, germakren-d, p-mirsen'dir. Trans osimen ve trans karyofillen gibi bazı bileşenler H. scabrum 'da bulunurken H. scabroides 'de bulunmayan bileşenlerdir. Diğer taraftan, J3~ kadinen, a- amorfen, piperitol izomer, metil salisilat ve pinokarvon ise H. scaboides 'de var iken H. scabrum 'da bulunmaz. H. scabrum 'da çiçeklenme dönemine doğru d - limonen, p- pinen, 2 hekzenal, P- mirsen, benzen -1- metil -3 artış gösterirken; nonan ve a- pinen, germakren - D, y- terpinen, a- terpinolen, undekan, trans - karyofillen ise azalmıştır. H. scabroides'de çiçeklenme dönemine doğru 8-3 karen, 3-siklohekzen-l-ol, y-terpinen, L- fellendren, +4 - karen artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF THE ESSENTIAL OILS OF Hypericum scabroides Robson & Poulter AND Hypericum scabrum h. (Hyperiaceae) WITH THE GC - MS TECHNIQUES Fatih BEKÇİ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2004, Page: 36 In this study, essential oil composition of the Hypericum scabrum L. and H. scabroides Robson & Poulter species belonging to Hypericum (Guttiferae) genus were determined and both species were compared by this way. Plant material was harvested at different phenological stages (i.e. vegetative, flowering and fruiting stages) of the life cycle of the species Elazığ and vicinity. Essential oils of these samples were obtained by hydrodistillation and qualitative and quantitative differences and similarities were determined. Essential oil composition of both samples were found as similar generally, but some quantitative differences were observed in species and vegetation period, oc-pinene was the major componens in the each three vegetation period of both species. Other major components were nonane, {3-pinene, d-limonen, germacrene-d and p-myrcen. While some components as trans ocimene and trans caryophyllene were found in H. scabrum they were not in H. scabroides. On the other hand, while 3- cadinene, a- amorphene, piperitol isomer, methyl calicilate and pinocarvone were in H. scabroides, they were not in H. scabrum. d - Limonene, j3- Pinene, 2 hekzenal, J3- Myrcene, benzene -1- methyl -3 were increased to the flowering time in H. scabrum, nonane, a- pinene, germacrene - D, y- terpinene, a- terpinolene, undecan and trans - caryophyllene were decreased. At the same time, 5-3 çarene, 3-cyclohexene-l-ol, y-terpinene, L-phellendrene and +4 - çarene were increased to the flowering time in H. scabroides.