Hypericum scabroides'in doku kültürü ile yetiştirilmesi ve hiperisin içeriklerinin araştırılması
Studies on the devolepment of Hypericum scabroides with plant tissue culture techniques and the determination of hypericine contents
  1. Tez No: 252741
  2. Yazar: HİLAL SURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÇETİN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Hypericum scabroides, Hiperisin, Mikropropagasyon, Proliferasyon, Hypericum scabroides, Hypericin, Micropropagation, proliferation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada Hypericum scabroides Robson&Poulter (Guttiferae)'in in vitro mikroçoğaltma (doku kültürü ile yetiştirme) protokolü ve bunların total hiperisin içeriği araştırıldı. Tohumlar hormonsuz , 0.055, 0.011 ve 0.0165 ?M BAP içeren Murashige ve Skoog (MS) (1962) ortamlarında kültüre alındı.En iyi çimlenme yüzdesi,kontrol grubu (BAP bulunmayan) ve 0.0165 ?M BAP içeren ortamlardan elde edildi. Ayrıca ön soğuklama işleminin çimlenme yüzdesini arttırdığı saptandı Proliferasyon için en iyi ortamın 0.0275 ?M BAP içeren ortam olduğu tesbit edildi. Bu çalışmada ayrıca çimlendirilien tohumların ilk sürgün ve gövde kısımlarının daha iyi gelişmesi için GA3'in gerekli olduğu gözlendi. En iyi gelişim 0.29 ?M GA3 içeren ortamdan sağlandı. Sonuç olarak hem in vitro mikroçoğaltılan hem de doğadan toplanan bitkilerin yeteri miktarda hiperisin içermediği saptandı.
Özet (Çeviri)
In this study, in vitro micropropagation (by tissue culture growth) and total hypericin content of Hypericum scabroides Robson&Poulter (Guttiferae) were studied. The seeds were cultured on Murashige and Skoog (MS) (1962) medium containing 0.055, 0.011 and 0.0165 ?M BAP together with a hormone free medium as a control. The best germination percentage were obtained from the control group (BAP free) and 0.0165 ?M BAP medium. It was also determined that the process of stratification was raised germination percentage of the cultured seeds. The MS medium containing 0.0275 ?M BAP was the best for proliferation of axillary shoots. In addition, the effects of Giberellik acid (GA3) was studied on shoot development. The best of growth was obtained from MS medium containing 0.29 ?M GA3 . As results of this study , hypericin contents of naturally growth and in vitro growth plants were investigated. In both treatments were obtained not enought contained hypericin.