Gizli ısı depolamalı döşemeden ısıtmanın deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of underfloor heating with latent heat storage
  1. Tez No: 169338
  2. Yazar: YAHYA HIŞMAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Döşemeden ısıtma sistemi, Gizli ısı depolama, Faz değiştiren madde (FDM). VI, Underfloor heating system, latent heat storage, phase change material (PCM). VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GİZLİ ISI DEPOLAMALI DÖŞEMEDEN ISITMANIN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Yahya Hışman ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 55 Döşemeden ısıtma günümüzde ortam ısıtmanın cazip bir yöntemi olmuştur. Döşemeden ısıtma, ısıtma için mevcut çok büyük yüzey alam üzerindeki ısıtılmış hacimde düşük ve makul sıcaklık basamağından dolayı oluşturduğu ısıl konfor ile tanınmaktadır. Ayrıca ısıl depolama için bina kütlesini kullanmanın yaygın yöntemlerinden biri döşemeden ısıtmadır. Bu çalışmanın amacı, döşeme hazırlanırken beton içerisine yerleştirilen ve yaklaşık 28 °C'de eriyip katılaşan bir ısı depolayıcı faz değiştiren maddeyi (FDM) kullanarak mevcut döşemeden ısıtma sisteminin performansım iyileştirmektir. Bu amaçla, (100 cm x 100 cm x 10 cm) boyutlarında ve içerisinde ısıtmayı sağlamak için sıcak su borusunun yerleştirildiği iki adet beton döşeme hazırlandı. Faz değiştiren madde (FDM) olarak kalsiyum klorür hekzahidrat (CaCl2.6H20) kullanıldı ve bu madde 40 mm çaplı küresel kapsüllere dolduruldu. FDM içeren döşeme içerisine kapsüller döşeme betonu dökülmeden önce, 20'ye 20 kare bir diziliş tertibinde yerleştirildi. Her iki döşeme bir sabit sıcaklıklı su tankından alman sıcak su ile 8 saat süre ile ısıtıldı ve daha sonra bu ısı günün geriye kalan 16 saatlik diliminde odaya salıverildi. Deneyler 3 günlük sürelerle tekrar edildi. Klasik düz (ısı depolamasız) döşemenin aksine, ısı depolamak döşeme çok daha düşük döşeme yüzey sıcaklık değişimi gösterdi ve bütün gün boyunca bu makul yüzey sıcaklıklarım devam ettirdi. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlarla literatürde bulunan sonuçlar kabul edilebilir bir benzerlik gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thesis of Master's Degree EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF UNDERFLOOR HEATING WITH LATENT HEAT STORAGE Yahya Hışman ÇELİK Fırat University The Institute of Natural Sciences Mechanical Education Main Scientific Branch 2005, Page: 55 Nowadays underfloor heating has become a popular method of space heating. Underfloor heating is known for its comfort due to the low and favorable temperature gradient in the heated space above the large floor area available for heating. Also, one of the common ways of utilizing building mass for thermal storage is floor warming or underfloor heating. The objective of this study is to improve the existing underfloor heating system by using an encapsulated phase change material (PCM) that melts and solidifies at about 28 °C, placed in the concrete floor during construction. For this purpose, two concrete slabs (100 cm x 100 cm x 10 cm) were constructed with a hot water pipe embedded in both of them to provide the required heating. Calcium chloride hexahydrate (CaCl2.6H20) was used as phase change material, and encapsulated in 40 mm diameter spherical plastic nodules. In the concrete slab containing phase change material, the nodules were arranged in a 20 by 20 square arrangement before the slab was cast. Both slabs were heated up for 8 h using hot water from the constant temperature water bath and were allowed to discharge their heat during the following 16 h. The experiments were repeated over a period of 3 days. Unlike the plain concrete slab, the concrete-PCM slab showed a much lower surface temperature fluctuation and maintained an acceptable surface temperature during the whole day. Comparison between the results obtained from this study and found in literature showed a reasonable agreement.