1,3,4-oksadiazol, 1,3,4-tiyadiazol ve 1,2,4-triazol halkası ihtiva eden bazı bileşiklerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of some compounds including rings of 1,3,4-oxadiazole, 1,3,4-thiadiazole, and 1,2,4-triazole
- Tez No: 169340
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET CANSIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 4-Thiadiazole, 4-Oxadiazole, 4-Triazol, Mannich Bases, Ditiyocarbamate, Tiyol-Tiyon Tautomerism. v ^ XVI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET Doktora Tezi 1,3,4-OKSADİAZOL, 1,3,4-TİYADİAZOL VE 1,2,4-TRİAZOL HALKASI İHTİVA EDEN BAZI BİLEŞİKLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Ahmet ÇETİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004, Sayfa: XVI+171 Bu çalışmada, hidrazit türevlerinin, alkil/aril izotiyosiyanatlar ile reaksiyonundan oluşan 1,4-disübstitüe tiyosemikarbazitlerin halkalaşması sonucu 1,3,4-oksadiazol, 1,3,4- tiyadiazol ve 1,2,4-triazol halkası ihtiva eden çeşitli bileşiklerin Sentezi yapılmıştır. Sentezi gerçekleştirilen 1,2,4-triazol halkası içeren bileşiklerin tiyon formlarından Mannich bazları, tiyol formlarından asit türevleri hazırlanmıştır. Bu çalışmada kullanılan çözücü ve reaktifler literatüre uygun olarak saflaştırılmıştır. Karakterizasyonda saflık derecesi önemli olduğu için sentezlenen bileşikler de saflaştırılmıştır. Bileşiklerin karakterizasyonu için; erime noktalan, X-ışmlan, FT-IR, 'H-NMR (400 MHz) ve 13C-NMR(100 MHz) teknikleri kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler : 1,3,4-Tiyadiazol, 1,3,4-Oksadiazol, 1,2,4-Triazol, Mannich Bazları, Ditiyokarbamat, Tiyol-Tiyon Tautomerlik Dengesi. XV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF SOME COMPOUNDS INCLUDING RINGS OF 1,3,4-OXADIAZOLE, 1,3,4-THIADIAZOLE, AND 1,2,4-TRİAZOL Ahmet ÇETİN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Chemistry 2004, Page: XVI+171 In this work, various compounds including ring 1,3,4-Oxadiazole, 1,3,4-Thiadiazole, 1,2,4-Triazol were synthesized by cyclization of corresponding 1,4-disubstituted tiyosemicarbazides from the reactions of hydrazide compounds with alkyl/aryl isotiyocyanates. Furthermore, Mannich bases were prepared by tiyol tautomer form of 1,2,4-triazol and acid derivatives were prepared by tiyon tautomer form of 1,2,4-triazol. The solvents, and reactants used in the study were purified according to literature. In addition, the synthesized compounds were also purified because of being importance of purify for characterization of organic compounds. Then these compounds were characterized by performing of melting point, X-RAY, FT-IR, 'H-NMR (400 MHz), and 13C-NMR(100 MHz).