Hafif betonun mekanik özellikleri üzerine kür şartlarının etkisi
The effect of curing conditions on mechanical properties of lightweight concrete
  1. Tez No: 169358
  2. Yazar: CEMAL SÖNMEZOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif beton, Mekanik özellikler, Agrega, Uçucu kül, Silis dumanı. VI, Lightweight Concrete, Mechanical Properties, Aggregate, Fly ash, Silica fume vn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAFİF BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE KÜR ŞARTLARININ ETKİSİ Cemal SÖNMEZOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 40 Bu çalışmada, hafif betonun mekanik özellikleri üzerine kür şartlarının etkisi araştırılmıştır. Kaba agrega olarak Elazığ yöresi volkanik cürufu (VC), ince agrega olarak Elazığ Palu yöresi nehir kumu kullanılmıştır. Çalışmada PÇ 42.5 (CEM I 42.5 N) çimentosu ile silis dumanı (SD) ve uçucu kül (UK) iki farklı mineral katkı kullanılmıştır. Kullanılan mineral katkılarından SD %10, UK ise %20 oranlarında çimento ile ağırlıkça yer değiştirilmiştir. Bu malzemelerle hazırlanan deney numuneleri 3, 7 ve 28 günlük su, hava ve naylon kürüne tabi tutularak basınç dayanımı, yarma dayanımı ve ultrasonik test deneylerine tabi tutulmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre tüm beton serilerinin dayanım özellikleri kür süresine göre artmıştır. En yüksek dayanım özelliklerini su kürüne tabi tutulan numuneler ve bunu takiben naylon kürüne tabi tutulan numuneler gösterirken en düşük dayanım özellikleri hava kürüne tabi tutulan numunelerde gözlenmiştir. Farklı kürlere tabi tutulan numunelerde ise en yüksek dayanım özelliklerini silis dumanı katkılı beton serileri gösterirken, kontrol betonuna göre uçucu kül katkılı beton serileri daha düşük dayanım özellikleri göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF CURING CONDITIONS ON MECHANICAL PROPERTIES OF LIGHTWEIGHT CONCRETE Cemal SONMEZOGLU Firat University Institute of Science and Technology Department of Construction Education 2005, Page: 40 It has been researched the effects of curing conditions on mechanical properties of lightweight concrete. Volcanic pumice from Elazığ neighbourhood has been used as coarse aggregate, river sand from Elazığ-Palu neighbourhood has been used as fine aggregate. Two different minerals admixtures which are silica fume (SF) and fly ash (FA) has been used in this work. They have been replaced with cement as their weight which are used as mineral additions of SF %10, FA %20, experimental samples which are prepared with those In this thesis materials have been applied with compressive strength, splite tensile strength and ultrasonic test experiments such as 3, 7 and 28 days long conditions of water, air and sealed pressure resistance and seperation resistance. As the result obtained at this work, the strength properties of all concrete series are increased by depending on their conditional time line. The highest strength properties are being obtained the samples which are effected by water conditions. Followings are the samples which are affected by sealed conditions and the less strength characteristics are being obtained which are effected air cure. While concrete specimens effectted by different curing conditions which are added with SF are shown that the highest strength properties, the concrete specimens with FA admixture did not increase.