Sulu çözeltilerdeki fenolün Ralstonia eutropha ile gideriminin kesikli ve sürekli sistemlerde incelenmesi
Investigation of removal of phenol from dilute solutions by Ralstonia eutropha in batch and continuous systems
  1. Tez No: 169360
  2. Yazar: ÖZLEM TEPE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARZU YADİGAR DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fenol biyodegradasyonu, Kalsiyum aijinat jelde tutuklanmış R. eutropha, Dolgulu kolon reaktör, Etkinlik faktörü, Kütle aktarım katsayısı IX, Phenol biodegradation, Ca-alginate gel- immobilized R.. eutropha, packed - bed column reactor, Effectiveness factors, Mass transfer coefficient X
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SULU ÇÖZELTİLERDEKİ FENOLÜN Ralstonia eutropha İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ VE SÜREKLİ SİSTEMLERDE İNCELENMESİ Özlem Tepe Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa 80 Bu çalışmada fenolün serbest ve kalsiyum aljinatta tutuklanmış Ralstonia eutropha bakterisi ile biyodegradasyonu kesikli karıştırmak ve dolgulu kolon reaktörlerde incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde kesikli karıştırmak kapta, başlangıç pH' ı, sıcaklık ve başlangıç fenol derişimi gibi parametrelerin mikroorganizmanın özgül üreme ve substrat tüketim hızına etkileri incelenmiştir. Optimum çalışma şartlan pH 7 ve sıcaklık 30 °C olarak saptanmıştır Kalsiyum aljinatta tutuklanmış R. eutropha ile kesikli karıştırmak kap çalışmalarında pH için geniş bir çalışma aralığı belirlenmiş ve substrat inhibisyonunun ise daha yüksek başlangıç fenol derişimlerinde başladığı gözlenmiştir. Farklı boyuttaki tutuklanmış tanecikler ile çalışılarak etkin difüzyon katsayısı ve etkinlik faktörü hesaplanmıştır. Tutuklanmış mikroorganizma ile kesikli sistemde en uygun çalışma koşulları saptandıktan sonra, dolgulu kolon reaktörde besleme akış hızının ve başlangıç fenol derişiminin substrat tüketim hız ve verimine etkileri incelenmiş, optimum akış hızı, substrat derişimi saptanmış, sıvı film difüzyon katsayısı ve görünür tepkime hız sabiti hesaplanmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF REMOVAL OF PHENOL FROM DILUTE SOLUTIONS by Ralstonia eutropha IN BATCH AND CONTINUOUS SYSTEMS OzJem Tepe Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2005, Page : 80 In this study, biodegradation of phenol by free and calcium alginate immobilizied Ralstonia entropha was investigated in the batch stirred and packed bed column reactor. At the first stage of the study, the effects of initial pH, temperature and initial phenol concentration on the specific growth rate of the microorganism and substrate removal rate were investigated in the batch system. Optimum conditions for biodegredation were determined as pH=7 and T=30 °C. In batch stirred reactor studies with Ca alginate gel immobilizied It entropha, a wide optimum pH range was determined and it was observed that, substrate inhibition started at higher initial phenol concentrations ( > 500 mg/L). Effectiveness factors and effective diffusion coefficients were calculated for different sized particles. After the optimal conditions were determined in the batch system for immobilizied microorganism, in the packed bed column reactor the effects of feed flow rate and initial phenol concentration on substrate removal rate and yield were investigated, optimum feed rate and substrate concentration were determined. The external mass transfer coefficients and observed reaction rate constants were calculated.