Ekserji analizi yöntemi kullanarak doğal gazlı bir kojenerasyon tesisinin performansının değerlendirilmesi
Evaluation of the performance of a cogeneration foundation working with natural gas using the method of exergy analysis
- Tez No: 169368
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İHSAN DAĞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Ekserji Analizi, Ekonomik Analiz, Termik Santral VIII, Cogeneration, Exergy Analysis, Economic Analysis, Thermic Plant IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EKSERJI ANALİZİ YÖNTEMİ KULLANARAK DOĞAL GAZLI BİR KOJENERASYON TESİSİNİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Ömer Faruk CAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 62 Bu çalışmada İstanbul ili sınırları içerisindeki Esenyurt Termik Santralinin enerji ve ekserji analizleri yapılmıştır. Çalışmada literatür araştırmasından sonra, kojenerasyon tesislerinin genel özellikleri, yararlan, bu tesislerde kullanılan yakıt çeşitleri ve bu tip tesislerin ülkemize kazandırdıkları ele alınmıştır. Ülkemizde şu anda işletmede olan kojenerasyon tesislerinin özellikleri tablolar halinde verilerek bu tesislerin bulunduğu bölge, tahrik ünitesi, makine tipi, kullanılan yakıt ve atık ısı sistemleri anlatılımıştır. Açık sistemler için kütle-enerji ve ekserji eşitlikleri verilmiş ve ekserji analizi bu veriler ışığında yapılmıştır. İncelenen santralin ısıl ve ekserji analizi sonucunda; birinci kanun verimi, ikinci kanun verimi, yakıt verimi, güç-ısı oranı ve proses ısı oranı tespit edilmiştir. İkinci kanun verimi %89.5 hesaplanmış olup, bu değerin kojenerasyon tesislerinin değerleri ile uyumlu olduğu gözlenmiştir. Elde edilen değerlerin hesaplanabilmesinde bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Santralin ekonomik analizi sonucu ekonomik verim, geri ödeme sûresi tespit edilmiş, 4 yıl gibi bir sürede santralin kendini amorti edebildiği görülmüştür. Santralin toplam yatırım maliyetinin 173 milyon dolar olduğu göz önüne alınırsa bu fiyatın 4 yılda geri ödenebilmesi bu tip tesislerin ülkemizde daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EVALUATION OF THE PERFORMANCE OF A COGENERATION FOUNDATION WORKING WITH NATURAL GAS USING THE METHOD OF EXERGY ANALYSIS Ömer Faruk CAN Fırat University Graduate School of Science and Technology Mechanical Engineering Department 2005, Page 62 In this study, an exergy and economic analysis of Esenyurt Thermic Plant in Istanbul province has been performed. First, a detailed literature research has been made, then general properties of the cogeneration foundations, benefits, kinds of fuels used in these foundations and profits of these foundations for our country have been dealth with. Cogeneration foundations in our country are given in tables which are active now. In the tables, location area of these foundations, actuation units, type of machine, type of fuel and avacuation heat systems have been shown. Exergy analysis has been made under the light of these data by giving mass-energy and exergy equations for open systems. In the result of exergy analysis of the plant, the first law efficient, the second law efficient, fuel efficient, rate of power-heat and rate of process heat have been determined. That the second law efficient was %89.5 has showed that efficient of the plant has been quite high. Because, this rate is usually between %80-90 in a cogeneration foundation. A computer programme has been developed in order to evaluate given data more quickly. In the result of economy analysis of the plant, economy efficient was noted for the plant to redeem itself in 4 years which has been determined and considered extremely short. If considered that the total investment cost is 173 million dollars, as it can be repaid in 4 years, it has showed that these kinds of foundations should be much more common.