Hasta yapı sendromu
Sick building syndrome
- Tez No: 169369
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET EMİN EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hasta Bina Sendromu, Bina Hastalık İlişkisi, îç Hava Kirliliği, İnsan ve Çevre İlişkisi. Vffl, Sick Building Syndrome, Building Related illness, indoor Air Pollution, Relation to Human and Environment. IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HASTA YAPI SENDROMU FeyzihanALYAVUZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 53 Enerji verimli binaların inşaasıyla enerji korumadaki çabalar, Hasta Bina Sendromu etmenlerine önemli katkıda bulunduğu kabul edilen problemleri yaratmaktadır. Ev içinde olan havanın kimyasal ve mikrobiolojik kirlenmesi, yetersiz havalandırma, zayıf aydınlatma, termal rahatsızlık, radon ve koku gibi bir çok faktör hasta yapı sendromunun sebebidir. Semptomlar, çevresel koşulların ve çeşitli kirlenmelerin etkilerinin sonucu olabilen, evde oturan sakinlerin deneyimleridir. Bu çalışmada dikkate alman konular arasında, hasta yapı sendromunun genel belirleyici nitelikleri, binaların enerji verimlilikleri ve insan ve çevre ilişkisi vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SICK BUILDING SYNDROME Feyzihan ALYAVUZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Construction Education 2005, Page : 53 Efforts to conserve energy by constructing energy efficient buildings have created problems that have been recognized as important contributing factors to“sick building syndrome”It is concluded that SBS is caused by multiple factors such as indoor air contaminants both chemical and microbiological, inadequate ventilation, poor lighting, thermal discomfort, radon and odors. These are compounded by psychological factors such as workplace stress and dissatisfaction with the work environment. The symptoms experienced by the occupants may have resulted from the effect of various contaminants and environmental conditions. The problem of SBS lies in the internal environment, so that in resolving the problem, one must focus on the cause and not on the symptoms. Among the topics considered in this study are the common features of SBS, the energy efficiency of buildings and relation to human and environment.