İzmir ili deniz suyu ve deniz canlılarındaki lüminoz bakterilerin izolasyonu ve tanımlanması
Isolation and identification of luminous bacteria in marine living beings and seawater of İzmir
- Tez No: 169414
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL KARABOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: lüminoz bakteriler, Photobacterium leiognathi, deniz omurgasızları, luminous bacteria, Photobacterium leiognathi, marine invertebrates
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
V ÖZET İZMİR İLİ DENİZ SUYU VE DENİZ C ANLDLARIND AKİ LÜMİNOZ BAKTERİLERİN İZOLASYONU ve TANBLANMASI ERSOY, Esra Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail KARABOZ Ocak 2005, 84 sayfa Bu çalışmada, farklı tarihlerde İzmir Körfezi 'nin farklı bölgelerinden 4 farklı türe ait deniz omurgasızı ve 1 deniz suyu örneği alınmıştır ve bu örneklerden lüminoz bakteriler izole edilmiştir. Membran filtrasyon yöntemiyle deniz suyundan ve deniz omurgasızı içeriklerinden elde edilen örnekler Seawater Complete Agar (SWC Agar) izolasyon ortamı kullanılarak inkübe edilmiştir. Inkübasyondan sonra 6 biyolüminesen bakteri izolatı elde edilmiş, saflaştmlmış ve uygun ortamda stoklanmıştır. Basal Medium Agar (BMA), Yeast Extract Broth (YEB), SWC Agar ortamları ve tanılama kiti API 20NE kullanılarak 6 biyolüminesen izolat morfolojik, kültürel ve biyokimyasal özellikleri açısından incelenmiş ve tanılanmıştır. Sonuçta, tüm izolatlarm PHB akümülasyonuna, kılıfsız polar flagele, lipaz aktivitesine, +4°C'de negatif büyümeye, +35°C'de pozitif büyümeye, D-glukozdan negatif gaz üretimine ve piruvat, asetat ve prolin kullanımına sahip olmasından dolayı, deniz omurgasızları ve deniz suyundan Türkiye'de ilk kez izole edilen biyolüminesen denizel bakteriler Photobacterium leiognathi ' Boisvert et al. 1967 olarak tanılanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ISOLATION and IDENTIFICATION OF LUMINOUS BACTERIA IN MARINE LIVING BEINGS and SEAWATER OF IZMIR ERSOY, Esra Master Thesis, Biology Department Supervisor : Prof. Dr. Ismail KARABOZ January 2005, 84 pages In this study, 4 different species of invertebrates and 1 seawater sample were taken from different regions in Izmir Bay at different dates and luminous bacteria were isolated from these samples. Samples obtained from seawater by membrane filtration methods and contents of marine invertebrates were incubated by using isolation medium, Seawater Complete Agar (SWC Agar). After incubation, 6 bioluminescent bacteria isolates were obtained, purificated and stocked on suitable medium. By using Basal Medium Agar (BMA), Yeast Extract Broth (YEB), SWC Agar media and identification kit, API 20NE, were examined for parts of morphological, cultural and biochemical properties and identified. In conclusion, because of the fact that all isolates have PHB accumulation, unsheated polar flagella, lipase activity, negative growth at +4°C, positive growth at +35°C, negative gas production from D-glucose and utilization of: pyruvate, acetate and proline, bioluminescent marine bacteria isolated from marine invertebrates and seawater from Turkey first time were identified as Photobacterium leiognathi Boisvert et al. 1967.