İzmir homa lagünü gümüş balığı (Atherina boyeri Risso, 1810) populasyonunun biyolojik özelliklerinin incelenmesi
Research on characteristics of sand smelt (Atherina boyeri Risso, 1810) population in homa lagoon (İzmir)
- Tez No: 169415
- Danışmanlar: PROF.DR. BELGİN HOŞSUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Atherina boyeri, Homa Lagünü, îzmir Körfezi, Populasyon Biyolojisi, A. boyeri, Homa Lagoon, İzmir Bay, Population Biology
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
V ÖZET Izmir Homa Lagünü Gümüş Balığı (Atherina boyeri Risso, 1810) Populasyonunun Biyolojik Özelliklerinin İncelenmesi SEZEN, Bora Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Belgin HOŞSUCU OCAK 2005, 71 sayfa Bu çalışmada, izmir Körfezi'nin en önemli lagünlerinden biri olan Homa Lagün' ünde gümüş balığının (Atherina boyeri Risso, 1810) baza biyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Eylül 2003-Ağustos 2004 tarihleri arasında aylık örneklemeler yapılmıştır. Araştırmada 1640 adet birey değerlendirmeye alınmıştır. A. boyerVmn boy, ağırlık, yaş, eşey dağılımları ve oranlan, boy-yaş, ağırlık-yaş, boy-ağırlık ilişkisi, kondisyon faktörü, geri hesaplama değerleri ve gonadosomatik indeks değerleri saptanmıştır. Bireyler 0+ ve 3 yaş grubu arasında dağılım göstermektedir. Total boy değerleri 2.4-10.3 cm, ağırlıkları ise 0.08-8.11 g arasında dağılım göstermektedir. Boy-ağırlık ilişkisi tüm bireyler için r=0.0052*I30845 (r=0.985) olarak hesaplanmıştır. Büyüme değerleri, Z/oo=13.45 cm #=0.23 t0=-l.89 olarak saptanmıştır. Geri hesaplama ortalama total boylar 1, 2 ve 3 yaş için sırasıyla 4.88 cm, 7.22 cm, 9.19 cm'dir. En yüksek ortalama kondisyon faktörü dişi (0.651) ve erkelerde (0.664) Ocak ayında görülmüştür. Gonadosomatik indeks değerlerine göre üreme periyodu Mart sonu-Temmuz sonudur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Research on Biological Characteristics of Sand Smelt (Atherina boyeri Risso, 1810) Population In Homa Lagoon (İzmir) SEZEN, Bora Msc in Faculty of Fisheries Supervisor : Prof. Dr. Belgin HOŞSUCU January 2005, 71 pages The aim of this study is designating some biological characteristics of sand smelt {Atherina boyeri Risso, 1810) in Homa Lagoon, which is one of the most important lagoons in Izmir Bay, between September 2003-August 2004. A total of 1640 individuals had been utilized during monthly sampling. The length, weight, age, sex compositions and rates, relations between length-age, weight-age, length- weight, condition factor, back calculation and gonadosomatic index values of A. boyeri were determined. It was observed that individuals are between the age of 0+ and 3. Total length values are ranged 2.4-10.3 cm and weight is 0.08-8.11 g. The relation between length-weight was determined as W= 0.0052*!3 0845 (r=0.985) for all individuals. Growth parameters were calculated as Z,a=13.45 cm £=0.23 /0=-1.89. Back calculation of average total lengths in 1, 2, 3 ages are 4.88 cm, 7.22 cm, 9.19 cm, respectively. The highest average condition factors for females (0.651) and males (0.664) were observed in January. According to gonadosomatic index values, reproduction period is between the end of March and the end of July.