Cam elyaflı kompozit malzemelerin korozif ortamda yorulması
Fatigue life of glass fiber-reinforcement composite materials in corrosive environment
  1. Tez No: 169430
  2. Yazar: CENK ERBİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam elyaf, Yorulma ömrü, Korosif ortam, Glass fibres, Fatigue life, Corrosive environment
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
V ÖZET CAM ELYAFLI KOMPOZİT MALZEMELERİN KOROZİF ORTAMDA YORULMASI ERBİL, M. Cenk Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. K. Turgut GÜRSEL Bu tezde, cam elyaf takviyeli ve polyester matrisli kompozit malzemenin açık hava ve korozif ortamlardaki (deniz suyu) statik çekme gerilmesi ve yorulma dayanımı araştırılmıştır. îlk olarak, açık hava ve korozif ortamdaki statik çekme dayanımı ve yorulma testi için 5 mm ve 10 mm kalınlığında üretilen malzemelerden numuneler kesilmiştir. Hazırlanan bu numunelerin tamamı deneyin yapılacağı kuruma gönderilmiştir. Deneylerin sonuçlan birbirleriyle karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Elde edilen deney sonuçlarına göre, denizsuyu simülasyonunda test edilen numune değerlerinin atmosfer koşullarında test edilen numune değerlerine göre daha düşük çıktığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT FATIGUE LIFE OF GLASS FIBER-REINFORCEMENT COMPOSITE MATERIALS IN CORROSIVE ENVIRONMENT ERBİL, M. Cenk MSc. in Mechanical Engineering Supervisor: Assistant Prof. Dr. K. Turgut GÜRSEL In this thesis, static strength and fatigue strength of glass fiber- reinforcement/polyester composite material in ambient air and corrosive environment (seawater) were investigated. First of all, specimens cut from material with thickness of 5 mm and 10 mm were prepared for static tension strength test and fatigue test in both environments as atmospheric air and simulated seawater. These all specimens were sent to corporation where the experiments were performed. Results of the experiments were analyzed by comparing with each other. It was determined that the results obtained by testing the material in seawater is much lower than the results of obtained from testing similar specimens under atmospheric conditions.