Alçak basınç döküm tekniğiyle jant üretiminde kalıp tasarımı
Mould design for production of wheel with low pressure die casting method
- Tez No: 169431
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alçak Basınç Döküm Yöntemi, Jant, Katılaşma, Procast, Döküm Simülasyonu, Low Pressure Die Casting, Wheel, Solidification, Procast, Casting Simulation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET ALÇAK BASINÇ DÖKÜM TEKNİĞİYLE JANT İMALATINDA KALIP TASARIMI AKINCI, Erhan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hasan YILDIZ Mayıs 2005, 113 Sayfa Alçak Basınç Döküm Yöntemi, jant imalatına uygun ve ekonomik bir yöntem olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak deneme yanılma yöntemiyle yapılan kalıp ve proses tasarımlan, hem zaman kayıplarına hem de yüksek maliyetlere sebep olmaktadır. Ayrıca kalıp tasarımlarıyla ilgili değişiklik ve modifikasyonlar kalıp parçalarının tekrar işlenmesine sebep olabilmektedir. Döküm prosesinin bilgisayar ortamında simülasyonunun yapılması döküm kalitesinin artması, zamanların kısalması, prosesin optimizasyonu ve de sonuç olarak maliyetlerin düşmesini sağlamaktadır. Döküm prosesinin nümerik simülasyonu, son zamanlarda, birçok bilimsel makaleye konu olmuştur ve birçok dökümhanede de profosyonel olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada da alçak basınç döküm tekniğiyle üretilen bir jant için kalıp üzerinde bilgisayar simülasyonlan yapılarak çeşitli tasarım parametrelerinin döküme olan etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT MOULD DESIGN FOR PRODUCTION OF WHEEL WITH LOW PRESSURE DIE CASTING METHOD AKINCI, Erhan MSc in Mechanical Engineering Supervisor: Ass. Prof. Dr. Hasan YILDIZ May 2005, 113 Pages Low pressure die casting method used for wheel production is used in the foundries today as an economically viable casting process. But, traditional trial and error based die design and process development is expensive and time consuming. Further any changes and modifications to be incorporated to the die design involve remachining of dies. Computer simulation of casting process can assure the quality of casting, optimize the casting technology, shorten the lead time and therefore decrease the developing and manufacturing cost. Recently, numerical simulation of casting process has been extensively studied by the authors and put into application in many casting plants. In this study, computer simulation has been applied to the die design for wheel production and effects of some design parameters have been investigated.