İzmir ilindeki 7-14 yaş grubu erkek çocukların ayak ölçülerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Studies on the determination of feet measurements of boys between the ages of 7-14 in İzmir
- Tez No: 169433
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜRBÜZ GÜLÜMSER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, ayak ölçüleri, ayak numarası, ayakkabı, standardizasyon, Anthropometry, feet measurements, shoe size, shoe, standardization
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZET 7-14 YAŞ GRUBU ERKEK ÇOCUKLARIN AYAK ÖLÇÜLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR OCAK, Buğra Yüksek Lisans Tezi, Deri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürbüz GÜLÜMSER Mayıs 2005, 162 Sayfa Araştırmada İzmir ilindeki 7-14 yaş grubu erkek çocukların ayak ölçüleri TS 5553 (1988) çerçevesinde tespit edilmiştir. Çalışmaya veri teşkil eden ölçümler, İzmir ilinin 16 ilçesinde ve 1064 erkek çocuk üzerinde gerçekleştirilmiştir. Her yaş grubu erkek çocuk üzerinden 24 ayrı ölçüm alınarak bilgi kayıt formlarına eklenmiştir. Ölçümler 16 ilçenin çeşitli ilköğretim okullarında yapılmıştır. 1064 adet erkek çocuğa ait ayak ölçülerinin belirlenmesinden sonra istatistiksel değerlendirme yapılmıştır. Sağ ve sol ayak ölçüleri arasındaki farklılıklar belirlenmiştir.İstatistiksel olarak Türk insanının ayak ölçü değerleri, TSE tarafından kabul edilen Paris Sistemi değerlerinden farklı bulunmuştur. Türk insanının ayak yapısının bu standarda göre geniş ve kısa olduğu gözlenmiştir. Ayak ölçü standardizasyon çizelgesi hazırlanmıştır. Sağ ayak boyu ile sol ayak boyu, sağ topuk genişliği ile sol topuk genişliği değerleri arasında istatistiksel açıdan fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STUDIES ON THE DETERMINATION OF FEET MEASUREMENTS OF BOYS BETWEEN THE AGES OF7-14INIZlVnR OCAK, Bugra MSc in Leather Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gurbuz GÜLÜMSER May 2005, 162 Pages In this research, feet measurements of boys between the ages of 7-14 in Izmir have been determined according to TS 5553 (1988). To realize a database for the study, measurements of 1064 boys have been taken from 16 districts of Izmir. 24 different measurements have been taken from each person and written to information record-paper. The measurements have been done in the elementary schools of 16 districts. Feet measurements of 1064 boys have been determined then statistical evaluation made. Differences of left and right feet sizes have been determined.vm Accordingly to statistics, Turkish people's feet measurements are different from the values of Paris System which has been accepted by TSE. It has been observed that the formation of our people's feet is short and wide as compared with this standard. Feet measurement standardization table prepared. Right foot length with left foot length, right heel width with left heel width were statistically different from each other found.