Düşük çimento içerikli akışkan beton üretilmesi
Flowing concrete with low cement content
- Tez No: 169434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMBİZ RAMYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkan beton, düşük çimento içeriği, mineral katkılar, Low cement content, flowable concrete, mineral admixtures
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu tez çalışmasında düşük çimento içerikli akışkan beton üretilmesi amaçlanmıştır. Üretilen betonun ekonomik ve kalıcı olabilmesi için uçucu kül, tras ve silis dumanı gibi ekonomik değeri düşük malzemeler tercih edilmiştir. Beton maliyetini düşürebilmek amacıyla ayrıca beton içerisindeki en ucuz malzemelerden biri olan agreganın da karışımdaki optimum kullanım oranlan araştırılmıştır. Üretilen betonların taze beton özelliklerini ölçmek amacıyla çök¬ me ve çökme sonrası yayılma deneyleri yapılmıştır. Bu deneylerin yanı sıra üretilen betonların serbest basınç dayanımları, yarmada çekme dayanımları ve elastisite modülleri de araştırmaya dahil edilmişlerdir. Tez kapsamında, 200 doz çimento kullanılarak, akışkan (çökme>200 mm, çökme sonrası yayılma>500 mm) özelliklere sahip, C30 sınıfi beton üretilmiştir. Üretilen beton, geleneksel C30 betonuyla karşılaştırıldığında %33 daha ucuzdur. Ayrıca üretilen beton, taze beton özelliklerini l saat boyunca kaybetmemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to produce a flowable concrete with low cement content. Fly ash, tras and silica fume is used in concrete to reduce its cost and increase its durable. Since the aggregate is the most economical ingredient in concrete, the optimum amount of aggregate in the concrete mixture was also investigated. Slump and slump flow experiments were done to search the fresh concrete properties. Besides, hardened concrete properties such as compressive strength, splitting tensile strength and elastic modulus were also studied. The concrete that produced is about 33% cheaper than ordinary C30 concrete, meanwhile it maintains its flowability about 1 hour.