Küresel valflerde darbesi etkisi ve giderme yöntemleri
Water hammer effect in ball valves and eliminating methods
- Tez No: 169441
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su Darbesi, Küresel Valf, Ani Kapama, Lineer Kapama, Water Hammer, Ball Valve, Rapid Closing, Linear Closing
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET KÜRESEL VALFLERDE SU DARBESİ ETKİSİ VE GİDERME YÖNTEMLERİ ALMIŞ, Çağlar Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. K. Turgut GÜRSEL Mayıs 2005, 73 sayfa Küresel valfler, büyük basınç düşümleri yaratmaması ve kolay kullanılır olması sebebiyle birçok sektörde tercih edilmektedir. Tam açık veya tam kapalı konumda kullanım için tasarlanmışlardır. Su darbesi, tesisattaki akışın aniden durdurulması ile ortaya çıkar ve tesisatlarda en sık karşılaşılan akış problemlerinden biridir. Meydana getirdiği şok dalgası deformasyonlara ve kırılmalara sebep olabilir. Bu tezde küresel valfin ani kapatılması sonucu oluşacak basınç değişimleri analitik olarak hesaplanacak ve etki eden parametreler incelenecektir. Sonuçlar, deney ortamında elde edilen değerlerle karşılaştırılacaktır. Ayrıca lineer kapamanın basınç değişimine etkisi deney ortamında incelenecek ve su darbesini önleyici tedbirler önerilecektir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT WATER HAMMER EFFECT IN BALL VALVES and ELIMINATING METHODS ALMIŞ, Çağlar M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. K. Turgut GÜRSEL May 2005, 73 pages Ball valves are preferred in many sectors because of easy usage and not creating big pressure drops. They are designed for using in fully opened or fully closed position. Water hammer appears when the flow in the plumbing is suddenly stopped and it is one of the most frequently encountered flow problems in plumbing systems. The shock wave it arised can cause deformations and ruptures. In this study, pressure changes based on the rapidly closing of a ball valve will be calculated analytically and effecting parameters will be examined. Results will be compared with the values from experimental study. Also the effect of linear closing on pressure change will be examined by experiment and preventive measures. Furthermore, recommandafion on water hammer will be added.