Glycoside isolation of Centaurea urvillei subsp. stepposa (Asteraceae) and its activities
  1. Tez No: 169461
  2. Yazar: NAZLI BÖKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA KIRMIZIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Flavanoid, Fenilpropenoid, Glikozit, Antimikrobiyal ve Antioksidan Aktivite, Flavonoid, Phenylpropanoid, Glycoside, Antimicrobial and Antioxidant Activity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
V ÖZET BÖKE, Nazlı Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisr.Prof. Dr. Süheyla KIRMIZIGÜL Ağustos 2005, 74 Sayfa Centaurea urviüei subsp. stepposa (Asteraceae) bitkisi uygun şartlarda kurutulup ve öğütüldükten sonra ekstraksiyonla polar ve apolar kısımları birbirinden ayrıldı. Bu şekilde polaritelerine göre ayrılan ekstreler çeşitli kimyasal, fiziksel ve kromatografik yöntemler (çöktürme, ekstraksiyon, CC, PLC, TLC) kullanılarak bileşenlerine ayrılıp sallandırıldı. İzolasyon ve sallandırma işlemleri sonrası, 2 sinin yapısı aydınlatılan 5 doğal bileşik elde edildi. Ayrıca, metillenen heksan ekstresi; faydalı yağ asitleri açısından GC ve GC-Mass analizleri ile irdelendi. Saf bileşiklerin yapı aydınlatılması çeşitli spektroskopik [İR, UV, NMR (İD ve 2D), ve Mass] yöntemler kullanılarak yapıldı. Çevirme açıları da ölçülen bileşiklerin yapılarındaki şekerler, TLC üzerinde asit hidrolizi ile belirlendi. Bitkinin tüm ekstrelerinin (MeOH, Heksan, CH2CI2, BuOH ve H2O) antimikrobiyal aktiviteleri, agar-disk difüzyon yöntemiyle, çeşitli bakteri ve mantarlara karşı incelendi. Ayrıca yapısı aydınlatılan iki saf maddenin de DPPH Methodu ile antioksidan aktivitelerine bakıldı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT BÖKE, Nazlı Master of Science Thesis, Chemistry Department Supervisor: Prof. Dr. Süheyla KIRMIZIGÜL August 2005, 74 Pages Air dried and grinded endemic plant Centaurea urvillei subsp. stepposa (Asteraceae) was separated into its polar and apolar parts with solvents in different polarity. The compounds were isolated and purified from the BuOH extract using various chemical, physical and purification techniques, such as precipitation, extraction, VLC, CC, PLC. After the isolation and purification experiments 5 natural products, the structures of 2 of which have been determined, were obtained. In addition, the methylated hexane extract was investigated on the basis of GC and GC-Mass data and analyzed in terms of essential fatty acids contents. The structural determination of pure compounds was carried out using different spectroscopic [IR, UV, NMR (ID and 2D), and Mass] methods. Specific rotations of the pure compounds were measured, and the sugars analysis of them was performed using the acidic hydrolysis technique on a TLC plate. Antimicrobial activity of each extract (MeOH, Hexane, CH2CI2, BuOH, and H2O) was obtained by agar-disc diffusion method, against different bacteria and fungi. Additionally, antioxidant activities of two pure compounds were also examined with DPPH method.