Pompalarda kavitasyon ve NPSH karakteristiğinin deney ve sonlu hacimler yöntemi ile incelenmesi
The investigations of the effects of the pump inlet conditions to the cavitation by experiments and using finite volume model
  1. Tez No: 169494
  2. Yazar: TUNÇ DEĞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: NPSH, dik milli pompalar, kavitasyon, CFD, NPSH, Vertical Turbine pumps, cavitation, CFD
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
V ÖZET POMPALARDA KAVİTASYON ve NPSH KARAKTERİSTİĞİNİN DENEY ve SONLU HACİMLER YÖNTEMİ ile İNCELENMESİ DEĞER, Tunç Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydoğan ÖZDAMAR Eylül 2005, 103 sayfa Bir pompanın karakteristik eğrileri, o pompa hakkında temel bilgileri verirler. Bu eğriler; debiye bağlı olarak, basma yüksekliği, güç, verim ve emmedeki gerekli net pozitif yükten (NPSH) oluşmakta olup, güvenilir olarak sadece deney yöntemiyle saptanmaktadırlar. Son yıllardaki gelişmelerle, pompa karekteristik eğrileri, nümerik sayısal akışkanlar dinamiği yöntemleriyle de elde edilebilmektedir. Bu yöntemlerden birisi, sonlu hacimler yöntemidir. Bu Tezde; çalışma noktasında, 1450 d/d' da, 95 İt/s debi ve 13,5 mSS basma yüksekliğine sahip olan bir dik milli derin kuyu pompası üzerinde, deneysel ve sonlu hacimler yöntemim kullanan FLUENT paket programı ile karekteristik eğriler çıkarılmıştır. Çalışma sonucunda, deney ve sonlu hacimler yöntemi sonuçlarının mühendislik uygulamaları çerçevesinde birbirlerine çok yakın oldukları saptanmış ve karekteristik eğrilerin, deney yapmadan, yaklaşık yöntem ile elde edilebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE INVESTIGATIONS OF THE EFFECTS OF THE PUMP INLET CONDITIONS TO THE CAVITATION BY EXPERIMENTS AND USING FINITE VOLUME MODEL DE?ER, Tunç MSc. in Mechanical Eng. Supervisor: Doç. Dr. Ay doğan ÖZDAMAR September 2005, 103 pages The development in software technology, and increasing computer capacities allow rapid improvements in the design and analysis of the pumps. With the help of the packed software programs using finite elements or finite volume models, complex differential equation solutions and lots of iterative calculations can be computed digitally. Therefore, performance values, which can be very close to the experimental results are obtained by the analysis of a new designed hydraulic machine. In this thesis, the effects of the pump suction conditions to the cavitation are studied, both experimental and iterational methods were used. A mixed-flow vertical turbine pump is designed and different suction conditions were simulated using“FLUENT”, which is a“Computational Fluid Dynamics (CFD)”software based on finite volumes method. The effects of these conditions on the cavitation were observed, and this data were compared with the results from a pump test mechanism which collected digital signals.