Çandarlı Körfezi'nde (Kuzey Ege denizi) barbun balığının (Mullus barbatus L., 1758) biyo-ekolojik özelliklerinin araştırılması
Investigations on the bio-ecological characteristics of the red mullet (Mullus barbatus L., 1758) from Çandarlı bay (Northern Aegean sea)
- Tez No: 169496
- Danışmanlar: PROF.DR. SAVAŞ MATER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çandarlı Körfezi, Mullus barbatus, Barbun, biyo-ekolojik özellikler, Çandarlı Bay, Mullus barbatus, Red mullet, bio-ecological characteristics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET ÇANDARLI KÖRFEZİ'NDE (KUZEY EGE DENİZİ) BARBUN BALIĞININ ( Mullus barbatus L., 1758) BİYO-EKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI FİLİPUÇİ, Işıl Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Savaş MATER Eylül 2005, 109 Sayfa Çandarh Körfezi'nde Mart 2003 - Ağustos 2004 tarihleri arasında mevsimsel olarak yapılan trol çekimleri sonucunda gerçekleştirilen bu çalışma ile Ege Denizi ve Türkiye balıkçılığında önemli ekonomik değere sahip demersal bir tür olan Barbun balığının {Mullus barbatus L., 1758) biyo- ekolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bölgesinden elde edilen örneklerin boy, ağırlık, yaş, eşey dağılımları ve oranlan, boy-yaş, ağırlık-yaş, boy-ağırlık ilişkileri, kondisyon faktörleri, beslenme komposizyonlan, gonadosomatik indeksleri, ilk eşeysel olgunluk boyu ve üreme periyotları gibi temel biyolojik parametreleri hesaplanmıştır. Araştırma periyodu süresince körfezden; 601 'i (%59.92) dişi, 192'si (%19.14) erkek ve 210'si de (%20.94) cinsiyeti belirsiz birey olmak üzere 1003 adet barbun balığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE BIO-ECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF THE RED MULLET {Mullus barbatus L., 1758) FROM ÇANDARLI BAY (NORTHERN AEGEAN SEA) FİLİPUÇİ, Işıl MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Savaş MATER September 2005, 109 Pages In this study, a demersal species, Mullus barbatus L., 1758 having significant economical value in the Aegean Sea and Turkish fishery were caught seasonly by trawl surveys carried out between March 2003 - August 2004 in Çandarlı Bay. The aim of the present work is the determination of bio- ecological charachteristics of the red mullet. It is investigated some biological parameters of the samples obtained from the study area such as the length, weight, age, sex ratios, length-age, weight-age, length-weight relationships, condition factors, diet compositions, gonadosomatic index, first sexual maturity length and spawning periods. During the research period, it is determined totally 1003 individuals from which 601 (59.92%) were female; 192 (19.14%) male and 210 (20.94%) were unspecified.