Bir bitki aktivatörünün (Huwa - San) tuz stresi altındaki domates fideleri üzerindeki bazı biyokimyasal ve fizyolojik etkilerinin araştırılması
Investigation of some biochemical and physiolocical effects of a plant activator (Huwa - San) on tomato seedlings under salt stress
  1. Tez No: 169515
  2. Yazar: ÖZNUR GÖKÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidant enzimler, domates {Lycopersicon esculentum), Huwa-San, prolin, tuz stresi, Antioxidant enzymes, Huwa-San, proline, salt stress, tomato (Lycopersicon esculentum)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, iki farklı tuz konsantrasyonu (100 mM ve 200 raM NaCl) uygulanarak tuz stresine maruz bırakılan domates (Lycopersicon esculentum NDM-447) fidelerine dışarıdan uygulanan Huwa-San bitki aktivatörünün NaCl stresine karşı koruyucu rolü; büyüme parametreleri, yaprak nispi su içeriği, klorofil flüoresansı, stoma iletkenliği, prolin ve malondialdehit miktarları ve süperoksit dismutaz (SOD), peroksidaz (POX) ve katalaz (CAT) gibi antioksidant enzim aktiviteleri bakımından araştırılmıştır. Tuz stresine bağlı olarak bitkilerin büyüme parametreleri, fotosentetik verimi ve stoma iletkenliğinde azalma meydana gelmiş, yaprak nispi su içeriği ise artmıştır. Uygulanan her iki tuz konsantrasyonunda da SOD aktivitesi artarken, CAT akti vitesi azalmıştır. POX aktivitesi ise 100 mM NaCl uygulamasında artmış, 200 mM'da biraz azalmıştır. Bitkilerin prolin ve MDA miktarlarında tuz stresine bağlı olarak artış meydana gelmiştir.VI Huwa-San uygulaması 100 mM NaCl uygulanan bitkilerin gövde uzunluğu, gövde yaş ve kuru ağırlığı, kök kuru ağırlığı, yaprak nispi su içeriği ve prolin miktarını artırmıştır fakat antioksidant enzim aktiviteleri üzerinde herhangi bir iyileştirici etkisi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of exogenously applied Huwa-San plant activator in the alleviation of NaCl stress was studied in view of growth parameters, leaf relative water content, chlorophyll fluorescence, stomatal conductance, proline and malondialdehyde contents and activities of some antioxidant enzymes such as superoxide dismutase, peroxidase and catalase in tomato seedlings exposed to salt stres appling two different salt concentration (100 mM and 200 mM NaCl ). Reduction occured in the growth parameters, photosynthetic efficiency and stomatal conductance of the plants under salt stres, but leaf relative water content increased. While SOD activity increased, CAT activity decreased in both two salt concentration. However, POX activity increased in 100 mM NaCl application but a little decreased in 200 mM NaCl. Proline and MDA contents of the plants were increased by NaCl application.VIII Huwa-San application increased shoot length, shoot fresh and dry weight, root dry weight, leaf relative water content and proline content of the plants applied 100 mM NaCl, but its any pozitive effect was not seen on the antioxidant enzyme activities.