Etmen çerçevelerinin farklı açılardan karşılaştırılması
Comparison of agent frameworks from different perspectives
  1. Tez No: 169518
  2. Yazar: ERHAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIZA CENK ERDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Etmenli Sistemler, Etmen Çerçeveleri, Etmen Geliştirme Metodolojileri, Etmen Çerçevelerinin Karşılaştırılması, Multi-Agent Systems, Agent Frameworks, Agent Development Methodologies, Agent Framework Comparison
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Etmen Çerçevelerinin Farklı Açılardan Karşılaştırılması ÇETİN, Erhan Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Rıza Cenk ERDUR Aralık 2005, 157 sayfa Etmen sistemleri oluşturabilmek için gerekli altyapıyı ve servisleri sunan etmen çerçeveleri, etmen sistemlerinin daha hızlı ve güvenilir bir biçimde geliştirilebilmesini sağlamaktadır. Günümüzde çok sayıda etmen çerçevesi bulunmaktadır. Bu nedenle, geliştirilecek olan uygulama ve standartlar bağlamında en uygun etmen çerçevesini seçmek bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışmada, söz edilen sorunun çözümüne yönelik olarak etmen çerçevelerinin farklı açılardan karşılaştırılabilmelerini sağlayan bir“kriterler katalogu”tanımlanmıştır. Bu katalogda yer alan kriterlerin büyük kısmı, çeşitli çok-etmenli sistem geliştirme metodolojilerine ilişkin üst model elemanlarından yararlanılarak tanımlanmıştır. Ayrıca, uygulama geliştirme aşamasındaki deneyimleri de kataloga yansıtabilmek için en bilinen etmen çerçevelerinden üç tanesi seçilerek, her birisi ile etmen tabanlı haber filtreleme uygulaması geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Comparison of Agent Frameworks From Different Perspectives ÇETİN, Erhan MSc in Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Rıza Cenk ERDUR December 2005, 157 pages Agent frameworks provide the infrastructure and services that are needed to construct agent systems. With this built-in support, agent systems can be developed in a faster and more reliable way. Currently, there are many agent frameworks. So, it is a problem to choose the agent framework that best fits to the needs of the application that is going to be developed and that implements the required standards. In this study, as a solution to the mentioned problem, a criteria catalogue has been defined to specify the different perspectives for the comparison of agent frameworks. Most of the criteria in this catalogue have been defined based on the elements of the meta-models of several agent system development methodologies. In addition, to be able to add the criteria related with the application development phase, three of the well-known agent frameworks have been chosen, and an agent based news filtering application has been developed using each of these frameworks.