Çevik proje yönetiminde metrik kullanımı
Using metrics in agile project management
- Tez No: 169517
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ DİKENELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Çevik Yazılım Geliştirme (ÇYG), Çevik Proje Yönetimi (ÇPY), Yazılım Metrikleri, Çevik-Metrikler, Çevik-Metrik Aracı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Çevik Proje Yönetiminde Metrik Kullanımı ÖZDEMİR,Öner Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Oğuz DİKENELLİ Aralık 2005, 89 Sayfa Çevik Yazılım Geliştirme (ÇYG) süreçleri klasik yöntemlere tepki olarak ortaya çıkan süreçlerdir. Anafikir bürokrasiyi mümkün olduğunca azaltarak kısa aralıklarla yazılımı parçalar halinde kullanıcıya teslim etmek ve sürekli geri besleme almaktır. Yazılım metriklerinin ÇYG projelerine olan etkisi ve bu projelerde kullanımı hakkında çok az şey bilinmektedir. Yazılım metrikleri, yazılım geliştirmenin değişik yönlerini ölçmek için uğraşan bir alandır. Geleneksel yazılım metriklerinin toplanması ve kullanımı ÇYG'nin temel özelliklerine uymamaktadır. Bunun için ÇYG süreçlerinde daha hafif ve çevikliği arttırıcı metriklerin kullanılması gerekmektedir.Mevcut ölçümleme araçları geleneksel metrikleri kullandıkları için ÇYG yönetiminde kullanılması, çevikliği engellemektedir. Yeni araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma, çevik metriklerin neler olması gerektiğini belirleyerek; çevik metrikler ile ilgili veri toplanmasını, ilgili çevik metriklerin oluşturulmasına yönelik bir araç geliştirilmesini hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT Using Metrics in Agile Project Management ÖZDEMİR,Öner MSc in Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Oğuz DİKENELLİ December 2005, 89 Pages Agile Software Development (ASD) processes are declared against to the traditional software processes. The main idea behind the Agile Processes are reducing the bureaucracy and delivering software iteratively, incrementally and continuously getting feedbacks from deliveries. Impacts of software metrics to ASD projects are not known a lot. Software metric is an area that measures the different aspects of software development. Collecting and evaluating the traditional metric in ASD are not suitable from the perspective of agile principles. So metrics that more lightweight and increase the agility should be used in ASD processes. Traditional software metric tools are not used in ASD processes which prevent agility. New tools are needed to be used in the ASD processes. In this study, we aim to determine what the agile metrics are and after deterrnining metrics, develop a tool that collects metric data during the ASD process and evaluates the agile metrics. Key words : Agile Software Development (ASD), Agile Project Management (APM), Software Metrics, Agile-Metrics, Agile- Metric Tool.