Etmen teknolojisinin mobil araçlarda kullanımı
Using agent technology in mobile devices
  1. Tez No: 224073
  2. Yazar: GÖZDE BAHAR (KAYGU) KOŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIZA CENK ERDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım Etmeni, Etmen Çerçevesi, Mobil-Araç Etmen Uygulaması, Mobil-Araç Etmen Çerçevelerinin Karsılastırılması, Software Agent, Agent Framework, Mobile-Device Agent Applications, Comparison of Mobile-Device Agent Frameworks
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kablosuz iletisim ve mobil cihaz teknolojilerindeki gelismeler ve mobil cihazlar üzerinde çalısan uygulamaların yaygınlasmasının sonucu olarak, masaüstü bilgisayarlarda çalısmak üzere gelistirilmis olan etmen çerçevelerinin mobil cihazlar üzerinde çalısabilir hale getirilmesi için dikkate değer çaba harcanmaktadır. Bu tez çalısması kapsamında, en bilinen mobil-araç etmen çerçeveleri arasında yer alan JADE-LEAP, 3APL-M ve AFME tanıtılıp, bu etmen çerçevelerinin öne çıkardığı özelliklerin daha iyi anlasılması için bu çerçevelerle belirli bir uygulama gelistirilmistir. Bu gelistirme sürecinde kazanılan deneyime dayanarak, etmen tabanlı mobil uygulama gelistiricilerinin, gelistirecekleri uygulamaya en uygun mobil-araç etmen çerçevesini seçebilmelerini kolaylastırmak ve mobil-araç etmen çerçevelerinin farklı açılardan birbirleriyle karsılastırılmasında standart olabilecek bir yol sunmak için bir karsılastırma sablonu olusturulmustur.
Özet (Çeviri)
As a result of the advances in wireless communication and mobile device technologies, and the increase in the number and variety of applications running on mobile devices, considerable effort has been spent for porting the agent development frameworks that were originally developed for desktop computing environments into mobile devices. Within the scope of this thesis, three well-known mobile-device agent frameworks, which are JADE-LEAP, 3APL-M, AFME, have been introduced and a specific application has been developed in order to make clear the properties of these agent frameworks. Then, based on the experiences gained during the development of this spesific application, a comparison template, which provides developers a standard method to compare the mobiledevice agent frameworks from different aspects, is constituted. This comparison template is expected to help developers to choose the most suitable mobile-device agent framework for their applications.