Arbutus unedo L.'nin in vitro kültürlerle klonal çoğaltımının incelenmesi
In vitro clonal propagation studies of Arbutus unedo L.
- Tez No: 169520
 - Danışmanlar: PROF.DR. AYNUR GÜREL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
 - Anahtar Kelimeler: Arbulus unedo, tohum, sürgün nod eksplantı. çimlenme, sürgün oluşumu, köklerime, Arbutus imedo. seed, nodal shoot explains, termination, shoot formation, rooting
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
V ÖZET Arbutus unedo L.'nin 77V VITRO KÜLTÜRLERLE KLONAL ÇOĞALT1MININ İNCELENMESİ GÜNAYDIN, Belkıs Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Aynur GÜREL Aralık 2005, 59 sayfa Bu araştırmada Arbutus unedo L. türüne ait İzmir koşullarında yetişen bir bitkiden alman tohumların dormansi probleminin çözülmesi amaçlanarak 14 değişik besin ortamında çimlendirilmişlerdir. Ayrıca, sürgün nod eksplantları da 28 değişik besin ortamında kültüre alınarak sürgün oluşturma potansiyelleri incelenmiştir. Kontaminasyon oranlan en düşük olarak tohumlar için %70“lik etil alkolde 3 dakika, %2,5'luk sodyum hipokloritte (NaOCİ) 5 dakikalık uygulama ile sürgünler için ise %70'lik etil alkolde 3 dakika. %0.5”lik NaOCİ 15 dakikalık uygulamalarda bulunmuştur. Tohumlar, aydınlık koşullarda, farklı konsantrasyonlarda benzil amino pürin (BAP) (3 mg/L, 5 mg/L). kinetin (KIN) (3 mg/L, 5 mg/L) içeren MS (Murashige & Skoog. 1962) ve WPM (Lloyd & McCown, 1980) yarı katı besin ortamlarında ayrica su. sıvı MS. sıvı WTM ile ıslatılmış pamuklu ortamlarda çimlendirilmek üzere kültüre alınmışlardır.VI En iyi çimlenme WPM ile ıslatılmış pamuklu ortamda %97 olarak belirlenmiştir. Sürgün nod eksplantları ise farklı konsantrasyonlarda BAP (3 mg/L, 5 mg/L) ve KIN (3 mg/L, 5 mg/L) içeren MS ve WPM besin ortamlarında sürgün elde etmek için kültüre alınmışlardır. En iyi sürgün gelişimleri 5mg/L BAP ve 5 mg/L BAP + 5mg/L KIN içeren WPM besin ortamlarında gözlenmiştir. Elde edilen sürgünler, köklendirme çalışmaları için değişik konsantrasyonlarda sukroz (0. 15 and 30 g/L), indol bütirik asit (IB A) (0. 0.5 mg/L) ve aktif karbon (0. 150 mg/L) içeren 12 farklı WPM ortamında kültüre alınmışlardır. En iyi kök gelişimi 15 g/L sukroz ve 0.5 m g/l IBA içeren WPM ortamında %100 olarak gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT IN VITRO CLONAL PROPAGATION STUDIES OF Arbutus unedo L. GÜNAYDIN. Bellas M.Sc in Biocngineering Department Supervisor: Prof. Dr. Aynur GÜREL December. 2005. 59 pages In this study. Arbutus unedo L. seeds which were grown in Izmir climatic conditions were germinated by using 14 media in order to get beyond dormancy problem. Additionally, nodal shoot explants were cultured in 28 different media and their shoot formation potentials were investigated. The most effective surface sterilization methods with the lowest contamination ratios for seed samples and for nodal shoot cultures were determined as 3 minutes in 70% ethyl alcohol and 5 minutes in 2,5% NaOCl. and as 3 minutes in 70% ethyl alcohol and 1 5 minutes in 0,5% NaOCl. respectively. For germination under light conditions, the seeds were placed in MS (Murashige & Skoog. 1962) and WPM (Lloyd & McCown. 1980) culture media containing different BAP (3 mg/L and 5 mg/L Benzyl Amino Purine) and KIN (3 mg/L. 5 mg/L Kinetin) concentrations, as well as in wet cotton, cotton with liquid MS and cotton with liquid WPM.VIII The best germination ratio was observed as 97% with cotton soaked with liquid WPM. The nodal shoot explains were cultured to obtain shoots in MS and WPM culture media with different BAP (3 mg/L and 5 mg/L) and KIN (3 mg/L, 5 mg/L) concentrations. The best shoot developments were observed with WPM media containing 5 mg/L BAP and 5 mg/L BAP + 5mo/L KIN. For rooting studies under light conditions, the shoots were cultured in twelve WPM media with different sucrose (0. 15 and 30 g/L), IBA (0. 0.5 mg/L) and active carbon (0. 150 mg/L) concentrations. The best rooting was observed as 100% with WPM media containing 15 g/L sucrose and 0.5 mg/L IBA.