Karma yeme meşe palamudu taneni ilavesinin in vitro rumen fermentasyonuna etkileri
The effect of oak tannin supplementation to concentrate on in rumen fermentation
  1. Tez No: 169528
  2. Yazar: BURCU YEĞİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN AKKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Meşe palamudu taneni, rumen fermentasyonu, Rusitek
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
V ÖZET KARMA YEME MEŞE PALAMUDU TANENİ İLAVESİNİN İN VİTRO RUMEN FERMENTASYONUNA ETKİLERİ YEĞİN, Burcu Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süleyman AKKAN Aralık 2005, 53 sayfa Konsantre yeme meşe palamudu taneni ilavesinin in vitro rumen fermentasyonu üzerine olan etkilerini beş fermenter sistemli rumen simulasyon tekniği (Rusitek) yardımıyla belirlemek için iki deneme yürütülmüştür. Birinci ve ikinci denemede yoğun yem olarak % 0, 1, 2, 3 ve 4 düzeyinde meşe palamudu taneni içeren ticari sığır süt ve sığır besi yemleri kullanılmıştır. Fermenterlere 8.4 g kuru ot ve 6.6 g yoğun yem içeren bir rasyon konularak fermentasyon işlemi yapılmıştır. Rasyonlar 17 gün süre ile inkübe edilmiştir. Inkübasyon süresinin ilk 5 günü adaptasyon periyodu olarak kabul edilmiştir. Inkübasyon süresinin son 7 gününde fermentasyon parametreleri kaydedilmiştir. PH, amonyum, toplam gaz ve metan oluşumları, örneklerde besin maddelerinin parçalanabilirlikleri belirlenmiştir. Farklı düzeylerde (% 0, 1, 2, 3 ve 4) meşe palamudu taneni içeren sığır süt ve sığır besi yemlerinin pH değerleri sırasıyla 6.76, 6.72, 6.72, 6.73, 6.73 ve 6.72, 6.72, 6.73, 6.72, 6.72 olarak belirlenmiştir. Rasyonlarda ki amonyum oluşumu sırasıyla 7.37, 6.65, 5.82, 5.45, ve 4.86; 3.13, 2.53, 2.24, 1.78 ve 1.82 mmol/gün olarak belirlenmiştir. Her iki denemede toplam gaz ve metan oluşumu muamelelerden etkilenmemiştir.VI Birinci denemede % 4 düzeyinde meşe palamudu taneni içeren sığır süt yemli rasyonda ham proteinin parçalanabilirliği diğer muamelelere göre önemli derecede azalmıştır, ikinci denemede ham proteinin parçalanabilirliği ve her iki denemede diğer besin maddelerinin, nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF), sellüloz ve hemisellulozun parçalanabilirinden istatistiki olarak muamelelerden önemli derecede etkilenmemiştir. Fakat ikinci denemede ham proteinin parçalanabilirliğinde bir azalma eğilimi ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, konsantre yeme meşe palamudu taneni ilavesinin amonyum üretimini azaltması ve ham proteinin parçalanabilirliğinde bir azalma eğiliminin ortaya çıkması geviş getiren hayvanların beslenmesinde proteinin kullanımı açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE EFFECT OF OAK TANNIN SUPPLEMENTATION TO CONCENTRATE ON IN VITRO RUMEN FERMENTATION YE?İN, Burcu Master thesis in Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Süleyman AKKAN December 2005, 53 pages Two experiments were conducted to determine the effects of oak tannin supplementation to concentrate on in- vitro rumen fermentation by using semi continuous rumen simulation technique (Rusitec) with five-vessel system. In the first and second experiment, commercial dairy cow feed and cattle fattening feed containing 0, 1, 2, 3 and 4 % oak tannin as concentrate were used. Fermenters were fed a basal diet consisting 8.4 g hay and 6.6 g concentrate. The diets were incubated for 17 days. The first five days of each incubation was accepted as an adaptation period. Fermentation parameters were recorded for the final seven days of each incubation. The pH, formations of ammonium, total gas and methane, and degradability of nutrient in the samples were determined. The pH values for the diets with the commercial dairy cow feed and cattle fattening feed including 0, 1, 2, 3 and 4 % oak tannin were determined as 6.76, 6.72, 6.72, 6.73 and 6.73; 6.72, 6.72, 6.73, 6.72 and 6.72, respectively. The productions of ammonium in the diets were changed as 7.37, 6.65, 5.82, 5.45 and 4.86; 3.13, 2.53, 2.24, 1.78 and 1.82 mmol/day, respectively. In the both experiments, the productions of total gas and methane were not effected by the treatments.VIII In the first experiment, the degradability of crude protein in the diet with dairy cow feed containing 4 % oak tannin decreased significantly (P0.05) by the treatments. But, in the second experiment, the degradability of crude protein tended to decrease. As a result, it is very important from the point of view of the utilization of protein in the ruminant nutrition the fact that the oak tannin supplementation to concentrate decreased the ammonium production and degradability of crude protein tended to decrease. Keywords : Oak tannin, rumen fermentation, Rusitec.