Haematococcus pluvialis Flotow (chlorophyceae) mikroalginin fototrofik kültüründe farklı renkte led ışıkların etkisi
The effects of the led lights in different colors on phototrophic growth of the microalga Haematococcus pluvialis Flotow (chlorophyceae)
  1. Tez No: 543388
  2. Yazar: SELİN GİRİTLİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA GÖKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Haematococcus pluvialis, Büyüme, Astaksantin, Fototrofik, LED Işık, Haematococcus pluvialis, Growth, Astaxanthin, Phototrophic, LED Light
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışmada, Haematococcus pluvialis kültürü üzerinde iki farklı büyüme ortamının ve üç farklı renkte LED ışıkların etkilerini görmek için gerçekleştirildi. Hücreler, türlerin hem vejetatif hem de kızarma aşamaları için mavi, kırmızı ve beyaz renklere maruz bırakıldı. Vejetatif aşamada, hücreler BG11 + Vitamin büyüme ortamı ile 50 µmol foton m-2 s-1 ışık yoğunluğunda en iyi büyümeyi gösterdi. Büyüme BG11 ortamında OHM ortamından daha iyi olduğu görüldü. Buna ek olarak, beyaz ışık, genel olarak mavi ve kırmızı ışıklarla karşılaştırıldığında daha yüksek hücre yoğunluklarını destekledi. Benzer şekilde kırmızı evredeki beyaz ışık ile daha yüksek hücre yoğunluğu ve karotenoid birikimi sağlandı. Sonuç olarak, Haematococcus suşu için beyaz ışık hem vejetatif hem de kırmızı evrelerde deneysel koşullar altında daha başarılı bulundu.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out to see the effects of two growth mediums and LED lights in three different colors on Haematococcus pluvialis. The cells were exposed to blue, red and white colors for both vegetative and reddening stages of the species. In vegetative stage, the cells showed the best growth at the light intensity of 50 µmol photons m-2 s-1 with the BG11+Vitamin growth medium. The growth was better in BG11 medium than OHM medium. In addition, white light, in general, supported higher cell densities compared to blue and red lights. Similarly, higher cell density and carotenoid accumulation were achieved with the white light in the red stage. Consequently, white light was superior under the experimental conditions in both vegetative and red stages for the Haematococcus strain.